La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va assegurar ahir que la Diada «posarà en relleu la situació dels presos i exiliats, que és dramàtica i reflecteix un estat repressiu», i que hi ha «més de dos milions de persones determinades a exercir el seu dret a l'autodeterminació».

En declaracions després de l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova, que va realitzar el Govern català al complet amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al capdavant, Artadi va desitjar que la manifestació independentista de la tarda fos «massiva, reivindicativa, pacífica i cívica».

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, va dir: «No tindria sentit que el Govern espanyol volgués afrontar un diàleg i una negociació a Catalunya amb els seus principals dirigents empresonats», va recalcar.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va cridar ahir a «superar les divisions» i a trobar un camí que permeti avançar en l'autogovern i el finançament català a través d'àmplies majories.

«Una utopia reaccionària»

La diputada de Catalunya en Comú Podem al Parlament Jèssica Albiach va reclamar ahir la posada en llibertat dels presos sobiranistes i la convocatòria d'un referèndum «pactat i vinculant» per solucionar la «qüestió territorial» a Catalunya.

Després de participar en la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova de Barcelona, Albiach va assenyalar que aquest 11 de setembre és un «moment excepcional» en el qual el seu grup «no es cansarà de reclamar la posada en llibertat immediata dels presos», ja que va titllar la seva presó preventiva «d'absolutament injusta».

El diputat de la CUP Vidal Aragonés va avisar ahir que el referèndum pactat és «una utopia reaccionària», que «no existeix», i va acusar aquells que defensen la negociació amb l'Estat per poder votar sobre l'autodeterminació de «confondre i cansar» els ciutadans.

«La idea del referèndum pactat és un engany. No és possible, ni amb el PP ni amb el PSOE, perquè qui mana realment no són ells sinó el règim del 78. No hi ha cap possibilitat de tenir un referèndum d'autodeterminació», va subratllar en declaracions als mitjans durant la Diada de Catalunya.

El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, va titllar «d'il·luminat» el president de la Generalitat, Quim Torra, pel discurs institucional del dilluns previ a la Diada, perquè al seu judici posa en risc la convivència en la societat catalana per les trucades a la resistència, a la mobilització i a la república.

Incidents en una marxa

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va assegurar ahir que declarar la independència, com es va fer el 27 d'octubre de l'any passat, si no es pot sostenir «és un error».

Per altra banda, el president de Societat Civil Catalana (SCC), José Rosiñol, va anunciar que «en la primera setmana d'octubre» commemoraran amb un acte el primer aniversari de la seva gran manifestació del 8 d'octubre de 2017. Alguns participants en la marxa organitzada per l'esquerra independentista van llançar pintures de diversos colors i pots de fum a l'edifici de la Prefectura de Policia, a la Via Laietana. I una cinquantena de Membres del Moviment identitari Català (MIC) van retre homenatge ahir al monument de Rafael Casanova i van entrar amb pots de fum verd. Per la seva banda, membres de la ultradretana Alianza Nacional també van intentar entrar, fet que va generar enfrontaments amb els Mossos.

Paral·lelament, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va participar en la tradicional ofrena.