Els eurodiputats que han visitat els set polítics presos a Lledoners han demanat que el seu alliberament sigui "prioritari" en el diàleg que han establert els governs català i espanyol. "Espero que l'alliberament dels presos polítics sigui una prioritat perquè el diàleg pugui procedir", ha dit la parlamentària socialista portuguesa Ana Gomes en una atenció als mitjans després d'una visita de prop de dues hores i mitja. L'eurodiputat i exministre d'Exteriors eslovè Ivo Vajgl ha afirmat que els càrrecs de rebel·lió són "absurds i incomprensibles" i s'han de "retirar". Vajgl, president de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que agrupa tots els integrants de la delegació, creu que els empresonaments són per "revenja" i n'ha demanat l'alliberament.

L’eurodiputada Gomes ha dit que els empresonaments no són bons ni pel “diàleg” ni per la “reconciliació” i que si “els jutges” mantenen els líders en centres penitenciaris només “desacreditaran Espanya”. També ha reclamat a la fiscalia espanyola que “reavaluï les acusacions, que no tenen base legal”. Segons ella, l’arribada del PSOE ja ha significat un canvi en la gestió dels presos, perquè han pogut ser transferits a Catalunya, però ha recordat al govern de Sánchez que el conflicte entre Catalunya i l’Estat és “polític”.

Ivo Vajgl s’ha expressat en termes similars i ha afirmat que “promocionar un referèndum democràticament muntat no es pot tractar com un crim”. Per a ell, a “cap país de la UE” es prohibiria un plebiscit o es posaria a la presó als seus organitzadors”. L'exministre d'Exteriors eslovè espera que "el nou govern espanyol mostri doni més la sensació de saber què és una democràcia europea".

D'altra banda, s'ha mostrat "decebut" per la reacció de la UE i els estats membres. Segons ell, Brussel·les hauria d'haver respòs "d'una manera més clara" a les càrregues policials de l'1-O. "Vah aver-hi molta violència per la banda del govern I la policia, I cap mena de violència per part de la societat civil", ha reblat.

L'eurodiputada Martina Anderson, que va estar empresonada durant 13 anys els anys 80 i 90 del segle XX, també ha afirmat que la gent hauria d'estar "decebuda" amb el paper de la UE. Segons ella, "està empresonada la gent equivocada" perquè els càrrecs de rebel·lió que pesen sobre els polítics presos i exiliats són "il·legals". La parlamentària irlandesa ha expressat que se sent "enfadada", "emocionada" i "inspirada" després de la reunió a Lledoners.