El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida aquest diumenge a fer una marxa pels drets civils i nacionals del país i pel dret a l'autodeterminació. En l'acte d'homenatge als 50 anys de l'exconseller empresonat Josep Rull a Terrassa, Torra ha avançat el contingut de compareixença prevista per dimarts i també ha demanat unitat. "Units, si ho fem guanyarem. No tingueu cap dubte, cap por", ha afirmat. El president de la Generalitat ha apuntat que es guanyarà perquè "estem al costat correcte de la història" i perquè el poble català "no sap fer les coses" d'una altra manera que "pacíficament" i "democràticament". També ha criticat el procés judicial de l'1-O i l'ha qualificat de "farsa". "Aquesta vergonya l'hem de lluitar plegats", ha afirmat.

En un acte festiu que ha servit per celebrar els 50 anys de l'exconseller Rull empresonat a Lledoners i que ha estat seguit per més d'un miler de persones, Torra ha apuntat que la "gran farsa" del judici de l'1-O és contra el que s'ha de posar "tot l'accent" i que els independentistes "no s'han de defensar de res" sinó "acusar" d'aquesta "indecència" cada dia.

El cap de l'executiu també ha animat els terrassencs a assistir a la diada de l'11 de setembre i els ha demanat que en les properes setmanes tinguin present l'"humanisme", "compromís", "somriure" i "patriotisme" de l'exconseller.

Per la seva banda, la dona de l'exconseller Meritxell Lluís ha llegit una carta que Rull ha redactat per l'ocasió. En aquest missiva, Rull ha agraït els assistents participar de la festa i, després de relatar experiències del seu dia a dia, ha constatat que els polítics empresonats no tindran un "judici just " en un tribunal "imparcial". Tot i això, Rull ha assegurat que no els faran callar i ha recordat que el seu compromís amb la llibertat de Catalunya és "insubornable" alhora que ha agraït la mobilització "incansable" i "pacífica". "La sentència justa és l'absolució perquè no hem comès cap delicte", ha afirmat.

A més de Torra i Lluís, l'acte també ha comptat amb la presència de la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; els consellers Miquel Buch i Maria Àngels Chacón; el portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet; el portaveu del PDeCat al Congrés, Carles Campuzano i l'exconsellera Neus Munté. L'acte s'ha iniciat amb la projecció d'imatges de diverses persones processades per l'1-O, que han estat ovacionades pel públic. De fet, durant l'acte l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Lluís Puig han felicitat Rull a través d'un vídeo que s'ha projectat. Els dos polítics residents a Bèlgica han reivindicat el coratge i la serenor de Rull. A més, Puigdemont ha dit a l'extitular de Territori i Sostenibilitat que d'aquesta "experiència" en sortiran "més forts" i "més lliures".

També ha tingut unes paraules per Rull una representant dels treballadors - de l'Associació en Defensa de les Institucions Catalanes - de la conselleria de Territori i Sostenibilitat. En aquest cas, ha subratllat la seva "cultura de la pau".

L'acte, amb un carregat to reivindicatiu i emotiu, ha omplert la Plaça Vella de Terrassa amb banderes i amb crits a favor de la llibertat dels presos i de la independència de Catalunya. La iniciativa ha estat organitzada pel col·lectiu Amics de Josep Rull i ha comptat amb actuacions musicals, castellers de la mà dels Minyons de Terrassa, Castellers de Terrassa i els Bergants del Campus de Terrassa. Lluís Llach, Miquel Pujadó, els Ministrils del Raval, el grup Trenkbands, grallers i els cants de Maria Teresa Vert han completat l'homenatge.

La vetllada s'ha tancat amb un pastís d'aniversari virtual del quan n'han apagat les espelmes tots els assistents de l'acte.