El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a l'ACN que l'ambient polític amb què s'arribi a la celebració del judici de l'1-O pot condicionar la sentència judicial. Iceta ha emplaçat els partits independentistes a reflexionar "si volen arribar al judici amb un context d'hostilitats i ruptura o amb un de recerca de solucions".

"L'ambient sí que depèn dels polítics, però les decisions les pren el jutge", ha admès. En aquest sentit, el socialista ha afirmat que si es planteja una estratègia de ruptura que dona continuïtat al que ha portat al procediment judicial "això dona un color" i si la via que s'emprèn és una altra "pot donar un altre color".

En qualsevol cas, Iceta ha insistit que la decisió correspon només als jutges. A la mateixa entrevista, el líder del PSC ha fet una crida als sobiranistes a no "colonitzar" l'espai públic ni a "esborrar" altres expressions polítiques. Pel que fa als llaços grocs ha afirmat que els respecta i que ni els "trauria ni en posaria" alhora que ha acusat Cs d'"atiar" els conflictes.

«La política és per resoldre conflictes, no atiar-los»

El primer secretari del PSC ha qualificat d'"error" la retirada de llaços grocs que van protagonitzar a Alella dimecres passat el president de Ciutadans, Albert Rivera, i la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas. Al seu entendre, la política ha de "resoldre" conflictes i no pas "atiar-los". "Cs s'han trobat que fins i tot el PP els ha dit que no els seguirà en aquest camí. Espero que aviat tornin a l'espai raonable de diàleg i política i no a l'activisme de carrer", ha retret Iceta a la formació taronja.

Després de constatar que a la societat catalana hi ha "divisió" produïda pel procés independentista, Iceta ha avisat Cs que amb la seva pugna electoral amb el PP s'està produint una radicalització "que els traurà del seu escenari". "Cs, que és el primer partit de Catalunya, pot esdevenir el partit més aïllat perquè ni el PP és capaç de seguir la seva deriva", ha constatat. Per això, ha animat a tots els partits a dialogar amb qui pensa "diferent" i a participar de la construcció a partir de l'ampli consens.

Demana acabar amb la «colonització» de l'espai públic

El socialista ha manifestat que tothom pot marcar la seva posició política però no "colonitzar" el conjunt de l'espai públic i "esborrar" les altres expressions. "Es poden expressar opinions però no es pot pretendre que tots els carrers tinguin la mateixa expressió política", ha apuntat. "Tothom s'ha de poder expressar lliurement però cal deixar espais perquè altres també ho pugin fer", ha conclòs.

Pel que fa a les institucions, ha considerat que han d'evitar expressar "una idea partidista". Com a exemple, ha alertat que el fet que l'Ajuntament de Vic emeti missatges partidistes per megafonia és "inadequat" perquè els ajuntaments, per definició, "són de tots".

En aquest sentit, ha lamentat que quan es pengen llaços grocs que "monopolitzen" l'espai també s'està "tapant" la llibertat d'expressió dels que no pensen igual. Amb tot, ha apostat per practicar una "autocontenció respectuosa" amb "seny" i "sentit comú".

El PSC posa en dubte la desobediència

Iceta ha afirmat que els partits independentistes sovint fan un discurs basat en la desobediència però que a la pràctica s'acaba acatant. "La realitat és que el Govern a vegades fa discursos molt embrancats però treballa en el marc de la legalitat", ha comentat. Així, ha posat d'exemple la suspensió dels diputats processats per l'1-O i ha dit que tot i que l'independentisme s'ha mostrat contrari a acceptar les decisions del jutge Pablo Llarena, al mateix moment hi ha diputats que ja no cobren del Parlament.

Iceta ha admès que "per ara" els partits practiquen desobediència retòrica perquè hi ha fets i opinions però el que "pesa més" són els fets. "Si avui Junqueras ja no cobra el sou de diputat és perquè s'està acceptant una decisió judicial", ha apuntat. Al seu entendre, el socialista ha considerat que si no cobren el sou significa que el Parlament ha acatat la interlocutòria que implica la suspensió de la condició de diputats dels processats per l'1-O. "Potser el Parlament no ho vol verbalitzar però amb els fets les coses són així", ha argumentat Iceta.

En la mateixa línia, davant l'anunci per part de Torra que s'espera una tardor "reivindicativa", Iceta ha recordat que els discursos i la realitat sovint "tenen poc a veure". "Hi ha dificultat d'acceptar la realitat per part dels independentistes. Estem en una Generalitat de Catalunya que forma part d'una comunitat autònoma regida per una Constitució i un Estatut. Això és el que tenim. La República és un desig i no realitat", ha considerat. Tot i això, ha reconegut que una part de la societat "vulgui una altra cosa".

Consell de Ministres a Barcelona i reunió de Torra i Sánchez

Iceta ha evitat donar detalls de la futura reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha manifestat el seu desig perquè la trobada serveixi perquè s'abordin temes i alguns acords "concrets". També ha apuntat que desconeix el contingut del consell de ministres que se celebrarà a Barcelona però ha admès que si es fa fora de Madrid "és obvi" que hi ha una motivació i uns acords "molt rellevants" pel territori on se celebrarà la reunió.

Finalment, Iceta ha alertat que no "convenen" unes noves eleccions però que si n'hi ha serà perquè el Govern "no sap on va", "no té estratègia", "objectius o suports". Pel que fa als pressupostos, Iceta ha apuntat que hi ha prevista una trobada la tercera setmana de setembre amb el conseller d'Economia perquè "comenti les línies mestres del pressupost". Des del PSC s'han marcat com a línia vermella per participar dels pressupostos el "compliment" de la legalitat i que l'executiu català governi "per a tothom".