El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha demanat al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que iniciï un "diàleg entre catalans" per restaurar la convivència, i ha anunciat un programa d'actes a partir de setembre per reivindicar el 40è aniversari de la Constitució.

En una roda de premsa durant la seva visita oficial a San José (Costa Rica), Sánchez ha recordat a Torra que la seva "primera responsabilitat" és garantir la convivència a la seva comunitat autònoma.

Ha afirmat que el Govern central està disposat a negociar amb la Generalitat dins del marc constitucional, però que abans "Catalunya ha de parlar amb Catalunya" per solucionar la seva "crisi de convivència".

En aquest sentit, li ha recriminat a Torra que només es dirigeixi a "una minoria majoritària" dels catalans i no a tots ells, i l'ha cridat a obrir el diàleg entre "les dues Catalunyes".

Respecte a la resposta de Torra per les seves paraules d'aquest dijous a Bogotà (Colòmbia), en les quals l'advertia que ja coneixia el que oferien el "desacatament" i "situar-se fora de la legalitat", s'ha remès a les declaracions de la ministra portaveu, Isabel Celaá, després del Consell de Ministres d'aquest divendres, i ha apostat per "donar una oportunitat a la política".

VIA UNILATERAL, "CAMÍ JA RECORREGUT"

"Nosaltres advertim de quines són les conseqüències de tornar a l'unilateralisme", ha dit, perquè "és un camí ja recorregut".

No obstant això, ha reiterat que la proposta del Govern central per a Catalunya és "autogovern, Constitució i Europa".

Sánchez ha subratllat que Espanya és un país democràtic en el qual regeix l'Estat de dret i ha insistit que "hi ha un espai enorme per dialogar dins de la Constitució".

De fet, ha celebrat que en el proper mes de desembre es compleixin 40 anys de l'aniversari de la Constitució i ha anunciat una sèrie d'actes encaminats a enaltir el seu paper i "el que ha suposat" en aquests anys en democràcia.

DESTACA LA "VIGÈNCIA" DE LA CONSTITUCIÓ

El cap de l'Executiu ha lloat els avanços que ha portat la Carta Magna en "cohesió social, cohesió territorial, unió dels espanyols i unió dels pobles d'Espanya", i ha garantit que el Govern reivindicarà "la seva vigència" a pesar que pugui trobar-se dins del seu marc constitucional "la solució a crisis polítiques com la catalana".

Finalment, ha destacat la reobertura de la comissió bilateral amb Catalunya per "parlar de les coses que importen als catalans" --com la sanitat, les infraestructures, el finançament o els "serveis públics essencials"--, la futura celebració d'un Consell de Ministres a Barcelona, o la seva propera reunió amb Torra "abans de final d'any".