Els Mossos d'Esquadra van investigar les transferències d'entre 500 i 1.000 euros que Mohamed Hichamy -un dels terroristes del 17-A abatuts a Cambrils (Tarragona)- realitzava mensualment a un compte alemany que el seu titular era una persona de nom àrab entre 2009 i 2014. El jutge va demanar a l'entitat informació sobre aquestes transferències a la fi del passat mes d'octubre.

Així consta en el sumari de la causa de l'Audiència Nacional en la qual el magistrat Fernando Andreu investiga els fets, a la qual ha tingut accés a Europa Press. Les diligències parteixen de la declaració realitzada a la policia autonòmica per una treballadora de Catalunya Caixa (actualment integrada en BBVA) un dia després dels atacs de les Rambles i Cambrils.

La dona, després de conèixer pels mitjans de comunicació s'identificava a Hichamy com un dels membres de la 'cèl·lula' terrorista va acudir als Mossos per assenyalar que en període que va des de novembre de 209 a novembre de 2014 havia treballat en l'oficina de la llavors Catalunya Caixa a Ripoll, on el jove era client seu.

Va manifestar que solia fer ingressos regulars, com a mínim una vegada al mes, a un compte d'Alemanya per un import d'entre 500 i 1.000 euros. Encara que no recordava si el destinatari era home o dona, ni tampoc el seu nom, l'empleada va dir que en tot cas es tractava d'un titular amb nom àrab, que era sempre el mateix i que Hichamy portava els resguards d'ingressos anteriors per copiar les dades.

En semblar-li l'operativa poc habitual, l'empleada va preguntar a Hichamy el motiu d'aquests moviments, que aquest va respondre: "Soc jove, però tinc negocis a Alemanya". Tot això li va seguir semblant estrany, per la qual cosa la bancària ho va comunicar als seus superiors i des de l'oficina es va encarregar un estudi al seu departament de blanqueig de capitals del que "no va resultar res rellevant", segons la testimoni.

Hichamy va cancel·lar el compte després de la fusió de Catalunya Caixa amb BBVA manifestant que no li agradava la forma en la qual treballava el banc des d'aquest moment, a l'estiu de 2014.

En el seu requeriment, realitzat a la fi del mes d'octubre, el jutge Andreu es va dirigir al departament de prevenció de blanqueig del BBVA perquè facilités detall de totes les transferències realitzades per Hichamy i dades del beneficiari.