Un total de 23 persones han mort a Catalunya des de principis d'estiu a causa de l'onada de calor que ha afectat la comunitat, segons l'últim balanç del departament de Salut de la Generalitat.

Es tracta de tretze homes i deu dones d'entre 41 i 100 anys d'edat, encara que els serveis sanitaris han notificat a la xarxa de vigilància epidemiològica un total de 67 casos de persones afectades per cops de calor a tot Catalunya. Només dos dels morts per cops de calor van morir abans que es declarés oficialment l'onada de calor, que es va iniciar el 2 d'agost i va finalitzar el dia 7. Del total de 23 morts, a 10 els van sobrevenir els símptomes quan estaven en els seus domicilis i als 13 restants mentre estaven al carrer (6 d'ells estaven fent esport o treballant a l'aire lliure). El departament de Salut ha informat que tots els morts tenien patologies de base que van facilitar el cop de calor o estaven realitzant activitats a l'aire lliure amb temperatures molt elevades.

Onze dels morts ho van fer a Barcelona ciutat, 6 a la resta de la província de Barcelona, 1 a Girona (Figueres), 1 a Lleida i 4 a Tarragona. Entre el 24 de juliol i el 13 d'agost, els sanitaris catalans van comunicar 67 casos de persones afectades per quadres de cop de calor, i el telèfon d'atenció sanitària 061 va rebre durant l'onada de calor (entre el 2 i el 7 d'agost) un total de 453 trucades relacionades amb problemes sanitaris deguts a les elevades temperatures.

El dia 2 d'agost

El dia 2 d'agost, quan es va declarar oficialment l'onada de calor, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va activar la fase 2 del pla d'actuació per prevenir els efectes d'aquesta onada de calor sobre la salut de les persones i Protecció Civil va activar l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT).

En el pla de salut, que es va idear el 2004, participen els departaments de Salut, Interior i Treball, Afers Socials i Família, a més d'entitats municipalistes i altres organismes.

Segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya, un cop de calor es dóna «quan una persona produeix una quantitat de calor que no pot eliminar a través del suor o amb la dilatació dels vasos sanguinis. Això apareix quan s'arriba a temperatures molt extremes».