Els manters de Barcelona han desmentit aquest dijous la versió del turista nord-americà ferit en una disputa amb venedors ambulants l'1 d'agost a Plaça Catalunya. Segons el Sindicat de Manters, l'agressió es va produir en mig d'una baralla començada quan dos homes beguts van colpejar un venedor ambulant amb una ampolla de vidre, a causa d'un desacord pel preu d'un producte.

La disputa es va ampliar als companys del venedor ambulant i a altres persones que estaven a la vora, com el nord-americà José Bravo, que va resultar ferit i donat d'alta el mateix dia. Els portaveus del col·lectiu han donat la seva versió dels fets una setmana després condemnant "tota violència" i lamentant la "campanya mediàtica" criminalitzadora contra els venedors ambulants que, segons ells, s'ha produït després de la batussa.

Els manters han acusat els mitjans de comunicació de manipular els fets i d'utilitzar "un vídeo tendenciós" per difondre una versió parcial. "Som conscients que quan la policia surt a caçar-nos sempre van acompanyats de les seves càmeres, que sorprenentment tan sols graven quan els negres es defensen", ha afirmat el manifest llegit pel portaveu del sindicat, Lamine Sarr.

"Sempre quan es tracta d'un negre, la nostra versió no és la primera a sortir a la premsa", ha lamentat el portaveu que ha defensat que els venedors ambulants estan completament "desinteressats" a provocar "qualsevol tiputs de violència".

La baralla entre manters i turistes ha marcat l'agenda municipal, fins i tot provocant la convocatòria d'una comissió extraordinària de seguretat aquest dimecres. L'oposició va reprovar el govern d'Ada Colau per "deixadesa" i "ineficàcia" per respondre a l'"incivisme" als carrers de la capital. "Escoltem amb dolor i impotència els discursos incriminatoris i antiimmigració de dirigents polítics", ha dit Sarr.

"Demanem que deixin de fer servir les nostres imatges per guanyar vots", ha continuat. A més, el portaveu ha denunciat un "augment" del racisme"cada dia" als carrers posant com a exemple la "violència de diversos grups neonazis i d'ultradreta" que "sembren odi contra les minories".