Els Bombers de la Generalitat han realitzat 751 actuacions de rescat i cerca al medi natural entre gener i juliol, ha informat el cos aquest divendres en un comunicat.

La xifra inclou 28 cerques o rescats al medi fluvial, 54 al medi marítim, 212 cerques de persones perdudes, 453 rescats a la muntanya i quatre en coves i pous.

El nombre d'aquest tipus d'actuacions ha experimentat una tendència a l'alça en els últims anys, encara que 2018 ha registrat un descens respecte a 2017, atribuït a les condicions meteorològiques adverses per fer activitats al medi natural.

En el mateix període de temps --entre gener i juliol--, l'any passat va haver-hi 825 serveis; 736, l'any anterior; 665, el 2015; 502, el 2014, i 559, el 2013.

Anualment, els rescats i cerques es concentren especialment en els mesos de juliol i agost, coincidint amb el període vacacional; setmanalment es concentren en caps de setmana, i a nivell horari, els Bombers efectuen més salvaments i cerques entre les 12.00 hores i les 18.00.

Extremar la precaució a la muntanya

Els Bombers, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) han demanat aquest divendres extremar les precaucions en realitzar activitats a la muntanya atès l'elevat nombre de serveis que es produeixen al medi natural, especialment durant l'estiu, en el marc d'un exercici de rescat prop del monestir de Santa Cecília de la Muntanya de Montserrat.

Hi han assistit el director dels serveis territorials d'Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixes; el president de la FEEC, Jordi Merino; el cap de la regió d'Emergències Centre, Francesc Boya, i el cap de Predicció del Meteocat, Santi Segalà.

Bombers, Meteocat i FEEC estrenen aquest divendres als seus canals el primer d'una sèrie de vídeos conjunts sobre activitats al medi natural amb consells de seguretat en la pràctica del barranquisme.