La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha valorat positivament aquest dijous la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que es va celebrar aquest dimecres a Barcelona, i ha carregat contra la "irresponsabilitat" de Cs i PP per haver criticat que les dues administracions dialoguin.

En declaracions a Europa Press, ha destacat que la reunió és positiva pel mer fet d'haver-se celebrat després d'"un any convuls políticament" i després de set anys des que es va celebrar una trobada bilateral d'aquestes característiques --va ser el 19 de juliol de 2011--.

A més, ha argumentat que el balanç també és favorable perquè es van decidir activar tres comissions i quatre subcomissions entre la Generalitat i l'Estat, en les quals es podran abordar qüestions com les infraestructures, inversions i com donar una sortida a tots els conflictes oberts davant el Constitucional.

Davant aquest escenari, el PSC ha lamentat que des de Cs i PP s'hagi valorat negativament que el Govern central vulgui reunir-se amb la Generalitat: "És una irresponsabilitat. Sembla que vulguin que no se solucioni res", ha exposat Granados.

Els socialistes catalans esgrimeixen que davant el conflicte català hi ha dues posicions, els que volen tractar d'arreglar-lo i els que no, i conclouen que populars i Ciutadans volen "seguir vivint del conflicte" en lloc de cercar solucions.

Granados conclou que aquest dimecres es va visualitzar que el Govern central "té una agenda per a Catalunya" que inclou infraestructures, polítiques financeres i transferències que repercutiran en positiu en el conjunt de la ciutadania.

Autodeterminació i presos

Després de la reunió, el Govern català va expressar el seu disgust perquè el Govern central rebutja contemplar la celebració d'un referèndum i abordar la situació dels presos sobiranistes, i el PSC considera que no pot haver-hi "sorpresa" en això perquè l'Executiu socialista ja havia deixat clara la seva posició abans de la trobada.

El PSC comparteix la tesi del Govern central de rebuig d'un referèndum d'independència i d'abordar la situació dels presos, i en aquest últim cas, defensa que ara mateix és una qüestió judicial que no competeix al poder executiu.

Granados confia que la reunió de la Bilateral d'aquest dimecres serveixi perquè comencin a visualitzar-se "acords a la tardor" i ha celebrat que les dues administracions puguin dialogar malgrat les evidents discrepàncies que tenen amb el procés sobiranista.