Els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, i l'exlíder d'ANC Jordi Sànchez van denunciar la «pitjor condició» que pateixen en estar a la presó, a diferència dels processats que es troben fugits, entre ells Carles Puigdemont, i han demanat al Tribunal Suprem que plantegi una qüestió prejudicial a Europa. Ho van fer en el recurs de súplica que la seva defensa va presentar davant el Tribunal Suprem per sol·licitar una vegada més la seva llibertat una vegada que el passat 27 de juliol la Sala encarregada d'enjudiciar els fets li denegués.

En aquest nou recurs, la defensa, exercida per Jordi Pina, es pregunta si és compatible amb els drets fonamentals que el jutge instructor, Pablo Llarena, retirés «sense cap motivació» totes les ordres de detenció emeses contra els processats fugats quan «simultàniament» manté a la presó a Espanya nou líders independentistes quan tots estan sent investigats «exactament pels mateixos fets i delictes».

I denuncia que els seus defensats estiguin «en pitjor condició» pel «mer fet de residir a Espanya» quan Llarena permet «la lliure circulació per la resta del globus als investigats residents al Regne Unit i a Suïssa» (els únics països que no van arribar a resoldre sobre les euroordres).

Per això, considera que la Sala encarregada d'enjudiciar els fets, presidida pel magistrat Manuel Marchena, ha de plantejar «obligatòriament» l'esmentada qüestió davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. En el seu recurs, la defensa critica que la Sala manifesti una «confiança cega» en les decisions de Llarena i troba a faltar un «anàlisis més humà i ponderat».