El Govern no demanarà a la fiscal general, María José Segarra, que sol·liciti la posada en llibertat d'Oriol Junqueras, Carme Forcadell i la resta dels presos del procés. «L'Executiu no dona instruccions a la Fiscalia, perquè és un òrgan independent», va assegurar ahir la ministra portaveu, Isabel Celaá, després del Consell de Ministres.

Aquesta declaració és la resposta al moment què el president del Govern, Pedro Sánchez, va presentar en el ple del Congrés el seu programa de govern. Durant la seva compareixença, els portaveus d'ERC, Joan Tardà, i PDeCAT, Carles Campuzano, li van reclamar que es posés en contacte amb Segarra perquè engegués el procediment que permetés alliberar als presos del procés, que estan en situació de presó provisional. Sánchez no va respondre a aquesta petició durant el debat parlamentari.

La decisió a Alemanya

Aquesta petició arribava després que el tribunal alemany de Schleswig-Holstein rebutgés extraditar a l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, pel delicte de rebel·lió i s'avingués només a retornar-lo a Espanya per una presumpta malversació.

Aquesta decisió de la justícia alemanya va portar al jutge del Tribunal Suprem instructor del cas, Pablo Llarena, a retirar l'euroordre contra Puigdemont i la resta dels polítics que es van marxar d'Espanya després del procés.

La ministra Celaá tampoc va voler referir-se a aquesta decisió de Llarena i va insistir que el Govern «amb el president Sánchez al capdavant creu en la separació de poders i en la independència judicial» i que, per tant respecta les resolucions judicials.

La portaveu va voler destacar i afegir que la justícia espanyola «no havia quedat danyada» malgrat les discrepàncies de criteri amb la resolució dels jutges alemanys.