El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, han coincidit avui a afirmar que el futur de Catalunya passa per trobar "solucions pacífiques i democràtiques" que es basin "en el diàleg entre el Govern espanyol i el català".

Així ho han assenyalat en un comunicat oficial emès conjuntament després de la reunió que els dirigents han mantingut avui a Bute House, la residència oficial de la cap de l'Executiu escocès a Edimburg.

Els dos líders, que, segons la nota, han parlat de "la complexa i difícil situació política de Catalunya", han ressaltat que aquesta solució també ha de fer-se "sempre des del respecte al dret a l'autodeterminació del poble català".

Per a tots dos, la solució pròpia "del segle XXI" respecte "als conflictes vinculats amb l'autodeterminació" és "la via de referèndum democràtics, amb les condicions que acordin les dues parts implicades i amb el reconeixement internacional corresponent".

Han posat com a exemple el referèndum d'independència celebrat a Escòcia el 2014 "fruit d'un acord entre Edimburg i Londres", que demostra que "els conflictes relacionats amb la sobirania nacional s'han de resoldre sempre per vies democràtiques i pacífiques".

En la citada consulta, el 45% va donar suport a la separació, enfront del 55% que va elegir seguir al Regne Unit.

Torra, que ha estat acomiadat amb una encaixada de mans per Sturgeon a l'escalinata d'accés a la residència després de la reunió, ha mantingut una trobada de gairebé una hora amb la representant escocesa, després d'oferir aquest matí una roda de premsa al costat de l'exconsellera Clara Ponsatí i el seu advocat, Aamer Anwar.

Ponsatí, requerida per la Justícia espanyola en relació amb l'organització del referèndum il·legal de Catalunya el 2017, es troba a Escòcia a l'espera que el judici sobre la seva extradició doni començament el pròxim 30 de juliol.

Sobre ella pesa una ordre europea de detenció per dos delictes de rebel·lió i malversació de fons públics per la seva participació en l'organització de la consulta de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya, declarada il·legal en virtut de la Constitució espanyola.

Torra, que va arribar ahir a Edimburg, s'ha vist amb Ponsatí per mostrar-li el seu suport davant el començament imminent del seu procés d'extradició i ha anunciat que es trobarà també amb altres polítics del Partit Nacionalista Escocès (SNP), que governa a Escòcia, així com amb membres d'altres formacions.