La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha acceptat la petició de trasllat de l'expresident del Barça Sandro Rosell a una presó de Catalunya. Rosell havia demanat el trasllat al·legant que així podia estar a prop de la seva família i que ja no tenia sentit la seva presència a la presó madrilenya de Soto del Real perquè ja ha conclòs la instrucció i només està pendent de judici.

No obstant això, Lamela no ha acceptat la petició de llibertat que també li havia fet la defensa. La petició de Rosell es podria resoldre en les pròximes setmanes a l'espera de l'informe del centre penitenciari i l'autorització de la Generalitat. Els advocats de Rosell van rebre aquest dijous la notificació de Lamela.

L'expresident del Barça es troba en règim de presó provisional des de fa un any acusat de delicte fiscal i blanqueig de capitals. A més, el setembre declararà en un jutjat de Barcelona investigat per un segon cas de possible frau fiscal. Lamela va dictar fa dues setmanes interlocutòria de processament contra Rosell i proposa a la sala que el jutgi per blanqueig de capitals i organització criminal. Processa també pels mateixos delictes la seva esposa, l'advocat Joan Besolí i tres investigats més: Shahe Ohannessian, Pedro Andrés Ramos i José Colomer.

La magistrada centra les investigacions en dues operacions, on l'organització -segons Lamela- va ocultar quantitats de manera il·lícita desviades per l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Teixeira, (fugit de la justícia actualment) quan va vendre els drets de retransmissió de 24 partits de la selecció del seu país. I també l'operació referent al contracte d'esponsorització firmat per la mateixa confederació amb la marca esportiva 'Nike', on va internvenir la societat de Rosell denominada 'Alianto'.Quasi 15 MEUR desviats pels drets televisius

Sobre la primera operació, Lamela es remunta el 2006 i descriu com va ser Teixeira qui va signar un contracte amb una societat àrab domiciliada a les illes Caiman per vendre els drets televisius d'aquests 24 partits amistosos. Detalla com "es van imposar als compradors el pagament d'uns fons dels quals se'n van apoderar Rosell i Teixeira en perjudici de la CBF". Segons Lamela, l'expresident de Barça va rebre 6.580.000 euros i Teixeira 8.393.328 euros, sense que la confederació en sabés res.

En la interlocutòria, Lamela detalla totes les operacions que van portar a terme els investigats per "donar aparença de legalitat" al cobrament d'aquestes quantitats a través d'un entramat societari i de transferències bancaries ordenades des de societats que pertanyien al grup empresarial saudita -que figurava com a comprador- i que tramitaven a comptes andorrans, on apareixien amb signatura de Rosell i Besolí.

Aquests dos investigats, segons Lamela, usaven persones del seu entorn com a "testaferros" i també empreses intermediàries o relacionades amb les seves pròpies societats, i també les de Pedro Antonio Ramos (cunyat de Besolí) per blanquejar els diners.Contracte amb 'Nike' i un préstec investigat

En relació amb el contracte amb 'Nike', apunta que hi va participar la societat de Rosell i descriu les operacions que va fer entre 2008 i 2011 i que van culminar amb un ingrés de 5 milions d'euros en un compte d'Andorra vinculat a Rosell.

L'expresident del Barça va comparèixer davant Lamela a finals de maig (era la primera vegada en un any que el citava) per interrogar-lo sobre la procedència d'aquests diners. Segons va apuntar Rosell, els diners procedien de la devolució d'un préstec que havia fet a Teixeira l'any 2008. El lletrat de Rosell, Andrés Maluenda, ja va dir que l'expresident del Barça havia explicat l'origen d'aquests diners quan va ser detingut i es va mostrar "sorprès" per la citació.

En canvi, la magistrada diu que la seva explicació "no s'ajusta a la realitat" sinó que els diners provenen del contracte de patrocini amb la marca esportiva i que van anar a parar a les butxaques de Teixeira i aquest els va "canalitzar" a través de Rosell i Pedro Andrés Ramos.