El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat que la Generalitat aprovarà aquesta tardor una oferta d'ocupació pública de gairebé 30.000 places, que s'aniran convocant al llarg de tota la legislatura. L'objectiu, reduir la temporalitat i "estabilitzar" l'administració catalana. Acutalment, el 36% del personal de l'administració catalana és temporal. El responsable d'aquest departament de nova creació ha comparegut aquest dijous al Parlament per exposar les seves principals línies de treball.

Segons ha detallat el conseller, es convocaran 4.300 places de funcionaris d'Administració i Tècnics, 16.000 docents, 9.000 estatutaris de l'Institut Català de la Salut (ICS) i 685 de personal laboral.

Les Polítiques Digitals, protagonistes

El conseller del recentment creat departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ha desglossat al Parlament els plans d'actuació per aquesta legislatura. Puigneró ha detallat una sèrie de propostes i iniciatives al voltant de cinc eixos: ciutadania digital, connectivitat, digitalització de l'administració, ciberseguretat i innovació digital.

Entre les principals propostes formulades pel conseller hi ha la voluntat de legislar sobre els "drets i deures digitals" de la ciutadania i impulsar la capacitació digital del personal de l'administració (al qual es vol exigir la certificació acreditativa de competència digital).

Puigneró també ha plantejat fer arribar la xarxa oberta (Internet) de la Generalitat a totes les capitals de comarca el 2020 i fer arribar una xarxa d'alta capacitat a tots els nuclis de població mitjans l'any 2023.

El conseller ha proclamat que ja "no hi ha marxa enrere" en l'àmbit de la digitalització, i ha apostat per una administració digital "per eficiència i convicció" i que "no repliqui l'actual en format digital sinó que la transformi". En aquest sentit, Puigneró ha lligat aquesta transformació a un model de governança més ètica i ha apuntat que seran exigents i aplicaran un codi de conducta als alts càrrecs i equips directius de l'administració.

En matèria de ciberseguretat, el conseller ha considerat "urgent" posar en marxa l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, en suspens des que la llei homònima que l'ha de desplegar està suspesa al Tribunal Constitucional. Puigneró també ha dit que vol aprovar un Pla Nacional de Ciberseguretat i impulsar el Programa Internet Segura.

Els grups parlamentaris (excepció feta dels grups del Govern i la CUP) han retret al conseller que hagi centrat la seva intervenció en les Polítiques Digitals i no tant en l'altra branca del seu departament, l'administració pública. Entre altres qüestions, Jèssica Albiach (Catalunya en Comú Podem) i Pol Gibert (PSC) han demanat al conseller per la recuperació de la paga extraordinària endarrerida als treballadors públics corresponent als anys 2012 i 2013. Aquest ha aclarit el seu "compromís" que així es farà, malgrat "els inconvenients que hi ha a l'horitzó".