Quim Torra: "Cau el relat fictici de l'Estat espanyol".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat la seva alegria per la decisió de la justícia alemanya, ja que creu que ha caigut "el relat fictici que l'Estat espanyol ha intentat configurar de totes maneres". Davant de la decisió del tribunal alemany d'acceptar l'extradició de Puigdemont per malversació però no per rebel·lió, Torra ha assegurat que "avui més que mai fem un clam per la llibertat dels presos polítics" i ha criticat que és una "injustícia i indecència que continuïn a la presó un minut més". A més, el president creu que amb la decisió del tribunal alemany es posa de manifest com "Europa jutja i Espanya pretén jutjar". D'altra banda, Torra ha avançat que Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez -tots tres diputats de JxCat- li han traslladat que no pensen renunciar al seu escó malgrat la interlocutòria de Llarena.

Pedro Sánchez: "L'important és que serà jutjat a Espanya"

En roda de premsa al final de la cimera de l'OTAN a Brussel·les, el president espanyol Pedro Sánchez ha afirmat que les resolucions judicials «no es qualifiquen, es respecten», i això és el que fa el Govern central davant la decisió de l'Audiència territorial de Schleswig-Holstein d'extradir a Puigdemont per malversació de fons, no per rebel·lió. Per a Sánchez, «l'important en termes de la Justícia espanyola» és que «les persones involucrades en els fets que van passar l'últim semestre de l'any 2017», en referència al procés independentista a Catalunya, han de ser jutjades per part dels tribunals espanyols i «això passarà», va asseverar.

ERC:"La decisió de la justícia alemanya hauria de suposar la immediata llibertat dels presos polítics catalans"

El president del grup parlamentari d´ERC, Sergi Sabrià, ha considerat que la decisió del tribunal alemany d´extradir l´expresident Carles Puigdemont a Espanya per malversació però no per sedició ni rebel·lió suposa "un nou revés de la justícia Alemanya" al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. "El relat inventat de la justícia espanyola comença desfer-se: No hi ha rebel·lió perquè mai hi ha hagut violència. I, temps al temps, acabarà caient també la malversació", assegura en una piulada, tot afegint que "la decisió de la justícia alemanya, en un sistema realment democràtic, hauria de suposar la immediata llibertat dels presos polítics catalans". A més, des del compte de Twitter d´ERC han piulat que "de nou la justícia espanyola queda en evidència" per la decisió d´Alemanya. "Són innocents. No hi ha rebel·lió, mai hi ha hagut violència. I també es demostrarà que no hi ha malversació. Exigim la llibertat dels presos polítics", han publicat.

El PSC expresa respecte per la dcisió judicial

El portaveu adjunt del grup del PSC, Ferran Pedret, ha evitat aquest dijous pronunciar-se i valorar sobre la decisió del tribunal alemany d´extradir l´expresident Carles Puigdemont a Espanya per malversació però no per sedició ni rebel·lió. El socialista s´ha limitat a dir que el seu partit "respecta totes les decisions dels jutges a Espanya, Alemanya i a tot arreu". "Com és sabut, no estem al final del camí, hi ha un recurs pendent i esperarem a que s´acabi de produir tot el recorregut judicial. De moment, màxim respecte", ha assegurat

Casado (PP): No es respecta la jurisdicció espanyola i cal que Espanya suspengui temporalment l'esapi Schengen

El candidat a la Presidència del PP, Pablo Casado, es va sumar ahir a la petició del seu partit perquè el Govern de Pedro Sánchez suspengui l'acord sobre l'espai Schengen després de la decisió del tribunal de l'estat alemany de Schleswig-Holstein sobre una extradició de l'expresident Carles Puigdemont només per un delicte de malversació. El dirigent popular va subscriure les paraules del seu company de partit, Esteban González-Pons, i va considerar que aquesta decisió «no respecta la jurisdicció espanyola», per la qual cosa ha defensat que el seu partit ha de «fer respectar Espanya», de manera que es va unir a la petició ja formulada per representants «populars» que el Govern d'Espanya suspengui temporalment l'espai Schengen de lliure circulació de ciutadans. L'exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría va dir ahir, sobre la decisió d'extradir Puigdemont, que aquest haurà d'explicar a tothom per què té diferent condició que els seus companys també acusats de rebel·lió. «Ni Catalunya és independent ni Puigdemont és el seu president», va afegir la dirigent popular, a l'hora que va insistir que l'expresident català haurà de retre comptes de per què és diferent la seva condició que la dels seus companys.

Arrimadas (Cs) exigeix tornar a controlar les finances del Govern

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va exigir al president del Govern central, Pedro Sánchez, que torni a controlar les finances de la Generalitat després de la decisió de la justícia alemanya d'extradir l'expresident Carles Puigdemont per malversació. En una entrevista d'Europa Press, Arrimadas va sostenir que la malversació demostra que el govern de Mariano Rajoy va controlar «molt poc» els comptes catalans.L'Executiu de Rajoy va intervenir els comptes de la Generalitat en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però aquesta intervenció va decaure amb el propi article quan es va formar l'actual Govern. El president de Cs, Albert Rivera, va lamentar que les autoritats alemanyes no permetin jutjar per rebel·lió l'expresident català, ja que això pot possibilitar que els independentistes a l'estranger poden sortir millor parats que els que estan presos, però en tot cas destaca que el líder de JxCat haurà de respondre davant la Justícia espanyola en relació amb el procés independentista. La bona notícia és que Puigdemont haurà de venir a donar la cara davant la Justícia espanyola» tot i que «fugís» i que «haurà de pagar pel que va fer», en aquest cas per «gastar diners públics per donar un cop d'Estat", va afirmar.