El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat aquest dilluns l´ordre de suspensió de càrrecs públics de sis processats independentistes que mantenen l´acta de diputat del Parlament de Catalunya. Són Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull. Són tots els que tenen acta de diputat menys Comí, que encara pot recórrer. Per a suspendre´ls, Llarena invoca l´article 384 bis de la Llei criminal (inclosa a la reforma de 1989 i pensada per a casos de terrorisme) que estableix que els investigats per delictes de terrorisme o rebels perden el seu càrrec un cop s´hagi signat la interlocutòria de processament i s´hagi decretat la presó provisional. La decisió podria obrir ara un conflicte entre el Tribunal Suprem i el Parlament de Catalunya, que en el seu reglament estableix que per a una suspensió d´un diputat cal que el ple "ho acordi per majoria absoluta".

Llarena activa aquest mecanisme de suspensió després que el passat 27 de juny la Sala d´Apel·lacions del Tribunal Surem va desestimar els 15 recursos presentats per les defenses i VOX i va confirmar el processament dels 25 investigats per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència. Ho va fer adduint que s´havia produït una "rebel·lió sense armes" per derogar a Catalunya la Constitució i l´Estatut.

La seva decisió arriba també un cop s´ha activat ja el trasllat de tots els presos independentistes que es trobaven en presó provisional als centres penitenciaris madrilenys. Els tres últims, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, han sortit aquest dilluns a les 9.55h de la presó de Valdemoro amb destinació a Zuera, a Saragossa, on faran nit abans d´arribar dimecres a Brians 2 i passar a custòdia dels Mossos, que els traslladaran a Lledoners.

Tot i que la llei preveu que la suspensió sigui automàtica, cal aquesta interlocutòria motivada del jutge instructor per provocar la suspensió i ara Llarena haurà remetre aquesta decisió al Parlament.

L´article 384 bis de la Llei Criminal estableix que quan el processament és ferm i el jutge ha decretat la presó provisional per un delicte comès "per una persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigui ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l´exercici del mateix mentre duri la situació de presó".

Llarena aplica la suspensió també als casos de Puigdemont i Comín adduint que la presó provisional per a tots dos ja està decretada a l´estat i que en tot cas l´ordre de detenció i lliurament (OED) enviada a les autoritats belgues i alemanyes ja implica una ordre d´ingrés a presó provisional, i per tant els pot aplicar també el precepte que suposa la suspensió automàtica dels seus càrrecs de diputat. Amb tot, les defenses addueixen que les autoritats belgues i alemanyes ja han dictat ordre d´alliberament per a tots dos, de manera que no es podria aplicar una suspensió. .