El magistrat José Antonio Somalo Giménez, que va ser el primer president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i també jutge del Tribunal Suprem, ha mort a Palamós als 89 anys.

Magistrat de gran prestigi i molt apreciat entre els seus companys, durant la seva llarga carrera va ocupar a més el càrrec d'agregat laboral de l'ambaixada espanyola a Washington i l'any 2000 va ser nomenat Defensor del client de les caixes catalanes.

Nascut a Madrid el 1929, es va llicenciar en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, va ingressar a la carrera judicial el 1957 i va exercir en jutjats de Castella, Catalunya i Mallorca. L'any 1966 va accedir a la magistratura de Treball de Barcelona i el 1977 va ser nomenat degà de les magistratures de treball de la capital catalana a proposta dels seus companys de professió.

El 1979 va ser designat magistrat del Tribunal Central de Treball i posteriorment va accedir al Tribunal Suprem, on va arribar a ser cap de la secretaria del llavors president del TS, Antonio Hernández Gil. El 28 de gener de 1988 va ser nomenat pel Consell General del Poder Judicial nou president de la llavors denominada Audiència Territorial de Barcelona, per 16 vots a favor, davant tres d'un altre candidat i un en blanc.

Somalo desenvolupava aquest càrrec quan a final de l'any 1988 va entrar en vigor la llei de Demarcació i Planta Judicial, amb la qual es van posar en marxa els Tribunals Superiors de Justícia a Espanya, que van substituir a les audiències territorials.

«Judicis ràpids» durant els Jocs

Com a president del TSJC, Somalo també va supervisar la posada en funcionament dels primers «judicis ràpids» a Barcelona, amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992, després de la promulgació de la llei de Mesures Urgents de Reforma Processal. Sobre el resultat d'aquests «judicis ràpids», va valorar llavors que havia estat una experiència positiva, encara que advertia que «no són la panacea que ho arregla tot» a l'administració de Justícia.

En acabar el seu mandat al capdavant del TSJC, al juny de 1994, quan va ser rellevat per Guillem Vidal, José Antonio Somalo es va reincorporar a la Sala IV del Tribunal Suprem, especialitzada en assumptes laborals i de la Seguretat Social. Després de la seva jubilació com a magistrat, l'any 2000 va ser nomenat defensor del client de la Federació Catalana de Caixes d'Estalvis, càrrec que va ocupar fins a l'any 2012.

Somalo va compaginar les seves tasques judicials amb diferents cursos a les universitats de Dijon (França), Cambridge (Anglaterra) i l'Acadèmia de Dret Internacional de la Haia, a més de ser professor de l'Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d'Advocats de Barcelona. El funeral per l'exmagistrat del TSJC se celebrarà avui diumenge al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.