El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, considera que l'acostament dels presos a Catalunya pot afavorir el diàleg amb el Govern, encara que va subratllar que aquesta mesura està prevista en el reglament penitenciari i que no és «cap tracte de favor». Borrell va fer aquestes declaracions a preguntes dels periodistes abans de participar en un diàleg amb l'ex-primer ministre de França Manuel Valls en un curs de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, amb el títol «Anatomia del procés. Claus de la més gran crisi política espanyola».

«És una mesura conseqüent amb la normativa en vigor i, si pot contribuir a distendre la situació i a afavorir el diàleg, doncs beneïda sigui», va assegurar Borrell.

El ministre va destacar que la tendència de l'oposició, que veu en aquest acostament un «pagament» als independentistes pel seu vot a favor en la moció de censura contra l'expresident Mariano Rajoy, és de «buscar-li les voltes i els peròs a les coses», però ha recalcat que l'actual Govern «no té hipoteques». Segons la seva opinió, l'Executiu de Pedro Sánchez «no li deu res a ningú» i va arribar al poder a través dels processos constitucionals, ja que «qui va votar contra Rajoy» ho va fer «perquè va voler». «Aquest Govern no té lletres per pagar, però sí reglaments que ha d'aplicar, i si hi ha un reglament que permet una determinada mesura i l'administració penitenciària creu que és oportú aplicar-la, doncs ho fa, i això no implica que s'estigui pagant res a ningú, ni retribuint res a ningú», va insistir. En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat té, entre d'altres, la competència de l'administració penitenciària i ha mostrat el seu convenciment que l'exercirà «d'acord» amb la llei i els reglaments.

Després de la pregunta dels periodistes sobre com pot influir en el referèndum «un diàleg sense traves» amb Catalunya, al qual avui s'ha referit la vicepresidenta, Carmen Calvo, va assenyalar que el president del Govern, Quim Torra, podrà parlar «del que vulgui» al cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, quan mantinguin una reunió.

«Obligació legal»

El Govern va subratllar ahir que l'acostament dels sobiranistes presos és una «obligació legal» del Govern espanyol que no té relació amb la negociació de la pròxima reunió de presidents a la Moncloa, i va indicar que només la seva posada en llibertat podria millorar el «clima» previ a aquesta trobada.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, la consellera de Presidència i portaveu, Elsa Artadi, va considerar que el ministeri de l'Interior porta a terme el trasllat dels presos sobiranistes perquè és una «obligació legal».