Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart seran traslladats a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, mentre que Dolors Bassa i Carme Forcadell aniran al centre de Puig de les Basses, a Figueres, segons han informat fonts penitenciàries. Aquestes dues presons seran els destins dels sis presos després que el govern espanyol hagi iniciat aquest dilluns a la tarda el procés per traslladar-los. Es tracta dels destins que Serveis Penitenciaris ha considerat com a més adients. Les mateixes fonts indiquen que les dates dels trasllats estan pendents de concretar però que es produiran en els pròxims dies. El Ministeri de l'Interior ha informat que els sis presos ingressaran previsiblement entre dimecres i dijous a centres penitenciaris catalans.

El Centre Penitenciari Lledoners és una presó ordinària per a homes majors d'edat. Està situat al quilòmetre 37 de la carretera C-55 de Manresa a Solsona, en terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Es va inaugurar el 2008 i té capacitat per a 929 interns. Actualment n'hi ha 684. Està a 70 quilòmetres de Barcelona i a poc més de 50 minuts en cotxe, 10 minuts menys que Brians 2.

Pel que fa al Centre Penitenciari Puig de les Basses, és per a interns adults, joves i dones. Està situat al número 53 del carrer Raval disseminat, a Figueres. Es va inaugurar el 2014 i té capacitat per a 922 interns. Actualment n'hi ha 734. Al mòdul de dones n'hi ha 35.

Pel que fa a la raó per la qual s'ha triat aquests centres, des de Serveis Penitenciaris s'explica que s'han analitzat les sol·licituds dels presos d'acord amb el principi d'igualtat que aplica a tots els interns. Tenint en compte aquestes circumstàncies, s'ha triat els centres que s'han considerat més adients.

Un cop arribin a aquests centres, els líders del procés seran conduits al mòdul d'ingressos, on hauran de complir amb els tràmits habituals d'identificació, visita mèdica i entrevistes de l'equip penitenciari. Després seran ubicats a mòduls ordinaris adients al seu perfil, tal com es fa amb qualsevol intern.

Pel que fa a la rutina que seguiran en aquests centres, des de Serveis Penitenciaris s'indica que és la mateixa que la dels interns que compleixen condemna. L'únic que canvia és que no participen en activitats especialitzades d'intervenció en un delicte, ja que no estan penats. Sí que poden participar en la resta d'activitats formatives, esportives, artístiques o laborals.

En el cas de Lledoners, els mòduls s'organitzen d'acord amb el model de participació i convivència, únic de Catalunya que segueix aquest patró. Els interns tenen els mateixos drets i obligacions. La diferència radica en que s'hi afegeixen fórmules de participació dels interns en la vida quotidiana.

Als mòduls de participació i convivència, els interns s'organitzen en comissions que s'escullen mitjançant votació democràtica, i aquestes comissions fan propostes que, en cas que es puguin tirar endavant, s'executen conjuntament amb els professionals de tots els àmbits implicats, des del funcionari de vigilància a l'educador o el psicòleg, i poden autogestionar activitats que van des d'iniciatives solidàries a mediació de conflictes o monitoratge esportiu. Aquest sistema funciona des del 2012 i està en fase d'expansió als altres centres de la Generalitat.

I pel que fa al règim de visites, els presos independentistes veuran les famílies el mateix nombre d'hores que fins ara. Els que tenen nens menors de 10 anys podran fer comunicacions de convivència, en la qual entren els nens i un adult acompanyant. En aquest cas, es tracta d'una comunicació mensual de 90 minuts. Ara en feien una de 3 hores al trimestre.

En relació amb les comunicacions per locutori o per vidre amb familiars i amics, tindran el mateix temps, 40 minuts a la setmana, que es poden distribuir en dues trobades de vint minuts, dissabte i diumenge, o en una de sola, un dels dos dies del cap de setmana.