El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dimecres que està disposat a impulsar "una millora" del finançament de "totes i cadascuna" de les CCAA, però no a fer una "revisió a fons" del sistema de finançament, que no es podrà posar en marxa fins "la pròxima legislatura". "Millorarem el finançament autonòmic, però la revisió a fins només es podrà culminar la pròxima legislatura". Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a la pregunta que li ha dirigit el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que li ha recordat que les tasques tècniques de la comissió d´experts del nou finançament han acabat. "És l´hora dels polítics, i no pot fer un Montoro als valencians, perquè no el vam votar perquè fes el mateix que el PP".

En la seva resposta, Sánchez ha afirmat que cal ser "ambiciosos però també realistes" en aquesta matèria. "Nosaltres som ambiciosos i estem proposant la millora de totes i cadascuna de les CCAA en l´àmbit del finançament, i ens reunirem amb tots i cadascun dels presidents autonòmics per millorar-lo".

Amb tot, ha afirmat que cal ser "realistes" i "no mentir als ciutadans". "Nosaltres millorarem el finançament autonòmic, però la revisió a fons només es podrà culminar la pròxima legislatura", ha dit.

El motiu, segons Sánchez, és que una revisió a fons requeriria "una valoració de les necessitats de despesa reals dels serveis públics, una quantificació de la insuficiència financera, un anàlisi de les competències homogènies i de la fiscalitat de cada administració, una harmonització fiscal en determinats tributs, la sostenibilitat dinàmica del model, una distribució equitativa de l´esforç fiscal i una modificació del Consell de Política Fiscal i Financera".

Per tant, segons Sánchez, "cal ser realistes i culminar aquest model de finançament autonòmic la pròxima legislatura".