El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que va ser cessat pel Govern espanyol el mes d'octubre passat en aplicació de l'article 155 de la Constitució i que està investigat per un presumpte delicte de sedició per l'Audiència Nacional, ha rebutjat tornar a comandar el cos de la policia autonòmica.

Segons van informar fonts dels Mossos d'Esquadra, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu nou conseller d'Interior, Miquel Buch, es van reunir divendres passat a la tarda amb el major Trapero per oferir-li tornar a exercir les funcions de cap del cos dels Mossos d'Esquadra.

Agraïment

Trapero va agrair l'oferiment, però va refusar tornar al capdavant de la policia autonòmica ja que considera que «no seria convenient per al bon funcionament de l'organització policial», ni tampoc per a la seva persona assumir aquesta responsabilitat davant la seva situació processal.

Les mateixes fonts han assenyalat que Trapero continuarà desenvolupant aquelles funcions que els responsables del Departament d'Interior i el comissari en cap de dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, li encomanin. De la seva banda, Torra va agrair, en nom del Govern català, la labor desenvolupada pel major Trapero «en l'exercici del seu càrrec de servei exemplar a la ciutadania».

Encausat pel 20-S i per l'1-O

El major Trapero està encausat per sedició per l'Audiència Nacional per la suposada passivitat dels Mossos d'Esquadra durant l'assetjament a la comitiva judicial que el 20 de setembre va registrar la conselleria d'Economia en una operació contra el referèndum de l'1-O i per la labor del cos durant la jornada de la votació. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit avui que «comprèn» i «respecta» la decisió del major Josep Lluis Trapero de rebutjar l'oferiment que li va fer ahir el president de la Generalitat.

Reunits divendres

Quim Torra i Miquel Buch van acabar revelant ahir que, efectivament, es van reunir ahir a la tarda amb el major Trapero per oferir-li tornar a exercir les funcions de cap del cos dels Mossos d'Esquadra. «Comprenc i respecto la teva decisió de no tornar a assumir les funcions de cap del CME en benefici del bon funcionament del cos davant la teva situació processal», escrivia ahir en un tuit el conseller d'Interior.

«La teva labor al servei de la ciutadania de Catalunya i el teu respecte pel cos és exemplar», va afegir Buch. Dijous, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, descartava una purga en els comandaments dels Mossos d'Esquadra i, després de la reunió del Govern, avançava que és el conseller d'Interior, Miquel Buch, a qui li pertoca valorar «com ha quedat» el cos dels Mossos d'Esquadra i el Departament d'Interior després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.