L'advocat alemany de Carles Puigdemont, Wolfgang Schomburg, va lamentar en una entrevista el "silenci eixordador" del govern del seu país respecte a l'euroordre emesa per les autoritats espanyoles i la corresponent petició d'entrega de l'expresident català.

"No entenc que el Govern federal no hagi dit des del principi i per iniciativa pròpia que no aprovaria l'extradició. Nosaltres no volem que els dramàtics assumptes polítics interns espanyols siguin resolts en territori alemany", va dir Schomburg a l'agència dpa.

Segons l'experimentat advocat, hauria estat més lògic que el Govern de la cancellera Angela Merkel hagués examinat per endavant el cas per posteriorment aclarir si donaria llum verda per principi a l'entrega d'una figura com la de Puigdemont.

D'una altra forma, i segons Schomburg, hi ha el risc que "la justícia es converteixi en una joguina" de la política, perquè, malgrat totes les evocacions a la independència dels jutges, la diplomàcia segueix tenint l'última paraula.

Puigdemont va ser detingut al nord d'Alemanya el passat 25 de març quan va travessar la frontera amb Dinamarca procedent d'una conferència que havia ofert a Finlàndia. La justícia espanyola havia emès prèviament una euroordre de detenció, atès que el polític estava sent investigat pel referèndum sobiranista celebrat a l'octubre a Catalunya, que el Tribunal Constitucional espanyol va declarar il·legal.

Després de la corresponent petició d'entrega per part de la fiscalia alemanya, l'audiència regional de l'estat federat de Schleswig-Holstein va decidir, no obstant això, deixar Puigdemont en llibertat sota fiança després de descartar el càrrec de rebel·lió, el més greu que se li imputava.

Puigdemont, que ha de presentar-se una vegada a la setmana davant la policia alemanya, i els seus advocats esperen ara que la fiscalia alemanya presenti una segona petició d'extradició per corrupció i malversació de fons públics per la celebració del referèndum d'autodeterminació il·legal, com argumenta la justícia espanyola.

Sigui quina sigui la decisió final de la fiscalia i dels jutges de Schleswig-Holstein, l'última paraula segueix sent del Govern que encapçala Merkel, remarca Schomburg. En lloc d'una extradició, l'advocat alemany advoca perquè Berlín proposi una iniciativa de pau en favor d'Espanya i en interès europeu.

Schomburg és un prestigiós advocat penalista, exjutge del Tribunal Suprem d'Alemanya i amb una llarga experiència en tribunals internacionals com el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPIY), a la Haia, i en el de Rwanda, amb seu a Arusha (Tanzània).

El 2001, Schomburg es va convertir en el primer ciutadà alemany a ser triat per l'Assemblea General de Nacions Unides per integrar un tribunal penal internacional. "Sense coratge no s'aconsegueix res", va assenyalar el prestigiós jurista a dpa a repassar la seva trajectòria.