12 de maig de 2018
12.05.2018
40 Años
40 Años

Torra promet «construir un estat independent» i restituir a Puigdemont

12.05.2018 | 16:04
Torra promet «construir un estat independent» i restituir a Puigdemont

El candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, ha promès avui impulsar una "proposta de 'constitució' de la república de Catalunya", posterior a un procés constituent, i ha avisat que persistirà més endavant a intentar investir Carles Puigdemont, que veu com el president "legítim".

En el seu discurs durant la primera sessió del debat d'investidura, Torra ha anunciat que "en aquesta legislatura volem anar de la restitució de les nostres institucions a la recuperació de la democràcia en la seva màxima expressió", amb l'elaboració d'un "projecte de 'constitució' de la república de Catalunya" i mitjançant un "procés constituent participat per tota la ciutadania".

Ha augurat que una vegada es formi el Govern "s'aixecarà formalment el 155", per la qual cosa llavors no "hi haurà cap excusa per treballar sense descans per la república".

El quart candidat a la investidura de JxCat ha recordat en el seu discurs els "presos polítics i exiliats", i en aquest sentit, ha remarcat que el president "legítim" és Carles Puigdemont, que ha seguit el discurs des de Berlín, on està pendent d'una euroodre.

Torra ha indicat que "hauria de ser Puigdemont qui fes aquest discurs i haurà de ser ell qui com més aviat millor ho faci", pel que ha advertit avui que les forces independentistes "persistiran, insistiran i investiran" a Puigdemont més endavant, en aquesta legislatura, malgrat que l'Estat, ha augurat, "mobilitzarà tots els seus tentacles per evitar-lo en una frenètica carrera cap a l'abisme de la repressió".

Torra ha deixat clar que, si és investit, ell i el seu Govern assumiran "tota la responsabilitat" que es derivi dels seus actes i ha afegit.

"Només a nosaltres se'ns podrà demanar comptes del que farem, mai a cap de les persones que estan a la presó, a l'exili, processades o en risc de fer-ho", ha afegit el candidat, que ha admès que "tots haurem d'adoptar riscos" ja que "si no hi ha riscos és senyal que no estàs lluitat".

Torra ha incidit en la necessitat de formar un Govern, perquè és la manera d'"aprofitar el fil republicà que arrenca l'1 d'octubre", que es manifesta "en la declaració d'independència del 27 d'octubre i es revalida a les eleccions del 21-D".

El candidat ha remarcat que s'obre així una "etapa de transició" en la qual ha promès impulsar "un procés constituent participat per la ciutadania", la qual cosa és "una oportunitat d'or" per "dissenyar des de zero" la Catalunya del futur, amb una visió "disruptiva amb el règim autonòmic".

I l'objectiu d'aquest procés, ha dit, serà arribar en aquesta legislatura a una "proposta de 'constitució' de la república de Catalunya"
Així, Torra ha incidit que "en aquesta legislatura volem anar de la restitució de les nostres institucions a la recuperació de la democràcia en la seva màxima expressió", a través d'aquest "procés constituent", en el qual ha sumat també a una "assemblea de càrrecs electes interior i un consell de la república en l'espai lliure d'Europa".

Torra ha explicat que un dels seus eixos del Govern serà precisament la "recuperació" de les institucions, per a la qual cosa crearà un "comissionat" adscrit al Departament de Presidència que elaborarà un "pla de xoc" per revertir els efectes segons el seu parer negatius del 155 sobre l'administració catalana.

Els altres tres eixos del seu Govern seran les polítiques de progrés social, la prosperitat econòmica i la redistribució de la mateixa; i l'objectiu de projectar Catalunya al món.

Al final del seu discurs, Torra ha citat la desapareguda Muriel Casals -amb qui va coincidir en Òmnium Cultural- i ha recordat que va escriure que "el futur necessita que continuem practicant la virtut de la caritat, que és el que avui diem cohesió social", i que "si tenim esperança, ara és l'hora de l'obra".

Després d'aquesta cita, ha afegit: "A vosaltres, diputats i diputades, us dic: nostre és ara la labor. Ara és l'hora de l'obra. Avui ens desfem del passat, de l'article 155, i obrim davant nostre un nou futur. Construïm-lo junts. Tan junts com els valors que Catalunya i república suposen, dos ideals per sempre inseparables".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook