Els serveis jurídics del govern espanyol ja tenen preparat el recurs que presentaran contra la reforma de la llei de la presidència de la Generalitat, l´últim intent de les forces independentistes per poder investir a distància Carles Puigdemont. Fonts de La Moncloa han apuntat que l´executiu espanyol presentarà el recurs "en el moment en què es debati, si així passa finalment", i recorden que el Tribunal Constitucional ja va advertir els responsables del Parlament "de l´obligació de respectar les resolucions de l´alt tribunal". La llei s´ha de sotmetre a debat i votació al ple del Parlament aquest divendres, malgrat el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries, que va concloure que la reforma vulnera l´Estatut i la Constitució. Mitjançant el seu recurs, l´executiu espanyol s´assegura que la llei quedarà automàticament suspesa des del moment en què el Tribunal Constitucional l´admeti a tràmit, cosa que podria passar en les hores següents a la seva aprovació a la cambra catalana.

L´executiu prepara la presentació del recurs després que aquest dijous la Mesa ha rebutjat la petició de Ciutadans perquè aquest punt es retirés de l´ordre del dia. Tan Cs com el PSC han anunciat que portaran la llei al Tribunal Constitucional, mitjançant recursos que a diferència del que presentarà el govern espanyol no impliquen la suspensió automàtica de la norma.

L´executiu espanyol presentarà l´escrit al Tribunal Constitucional un cop la cambra l´hagi aprovat. Segons fonts de l´executiu actuaran ena quest moment, i no prèviament, perquè "no es pot recórrer el que no existeix", i tanquen d´aquesta manera la possibilitat d´impugnar la decisió de la Mesa d´incloure-ho a l´ordre del dia.

Previsiblement ho farà en base també a l´última resolució per la que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit la setmana passada el recurs que el govern espanyol havia presentat contra el primer intent d´investidura de Puigdemont. En aquesta resolució el TC ja advertia la Mesa que es declararà "radicalment nul i sense valor ni efecte" qualsevol acte, resolució o acord que contravingui la suspensió acordada. És a dir, que tancava la porta ja a qualsevol modificació de la Llei de presidència per permetre una investidura de Puigdemont a distància.