El 26% de les dones que van denunciar el 2017 que havien patit una violació eren menors d'edat. Són quasi 200 noies i nenes. El 2017 es van denunciar a Catalunya 757 agressions sexuals, setze casos més que el 2016 (augment del 2,2%), i des del 2013, quan van arribar a les comissaries 609 violacions, s'han incrementat un 24,3%. Són dades dels Mossos d'Esquadra, que atribueixen aquest augment a l'aflorament de part de la xifra negra que caracteritza les violències sexuals.

Pel que fa als abusos sexuals, el 32% de les víctimes eren dones menors d'edat i se'n van denunciar 1.084 casos en total el 2017. En una entrevista, el portaveu dels Mossos, l'inspector Albert Oliva, va insistir en la importància de denunciar les agressions i els abusos sexuals i va remarcar que a les comissaries eviten la doble victimització amb procediments protocolitzats: «Seria una mala praxi policial fer repetir catorze vegades la mateixa declaració a víctimes d'aquests fets tan delicats». També va destacar el treball de formació, sobretot dels més joves, per prevenir les violències sexuals.

El 48% de les persones denunciades per haver violat una dona el 2017 a Catalunya tenien entre 17 i 33 anys. En el cas d' abusos sexuals, el 42% estaven en aquesta franja d'edat, va detallar Oliva.

Més de la meitat de les violacions, concretament el 58%, van tenir lloc a l'interior d'habitatges; el 27%, en espais públics; el 10%, en establiments; el 3%, en altres tipus de centres i també el 3% en mitjans de transport o punts que hi estan associats, segons recull el balanç delinqüencial de l'any passat. El 47% dels abusos sexuals que es van denunciar el 2017 havien tingut lloc dins d'una casa i el 27%, en espais públics.

«Quan es tanquen les portes d'una casa, és molt difícil actuar, però sí que s'hi pot intentar arribar amb el traspàs de la informació, per exemple als més joves, que t'escolten i la interioritzen», va assenyalar l'inspector, amb referència a les xerrades i tallers que els Mossos realitzen als instituts.

El 2017 en van impartir 757, sobretot als cursos de 2n i de 3r d'ESO, amb una assistència de prop de 23.000 alumnes. Els Mossos tracten la violència de gènere, expliquen què significa una agressió sexual i un abús sexual i parlen de la llibertat i la seguretat d'una persona a l'hora de prendre una decisió quan algú li proposa de tenir-hi una relació. «Una de les principals maneres de prevenir és informar i conscienciar», afegia.