El ministre d'Afers Estrangers de Suïssa, Ignazio Cassis, considera que el país «no pot entrar en matèria» davant una eventual petició d'asil per part de dues polítiques independentistes fugides a Ginebra i que estan requerides per la Justícia espanyola, perquè «no es donen les condicions».

«Seria fantasiós», assenyala sobre aquesta possibilitat el ministre suís en una entrevista al diari suís Le Temps i que es publica pocs dies després d'haver-se reunit a Berna amb el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis.

En aquella trobada es va parlar tant de les relacions bilaterals i de negociacions político-comercials que manté Suïssa amb la Unió Europea (UE) com dels casos de la secretària general d'ERC, Marta Rovira i de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

La primera està processada a Espanya per rebel·lió pel seu paper en l'il·legal procés independentista català i va fugir al març a Ginebra, mentre que la segona enfronta càrrecs de desobediència i va escapar a la mateixa ciutat un mes abans.

Ordre nacional de detenció

Contra Rovira pesa una ordre internacional de detenció, mentre que contra Gabriel s'ha dictat una ordre nacional. Totes dues han dit en declaracions a mitjans suïssos que confien a obtenir la protecció de Suïssa perquè els delictes que se'ls imputen són de naturalesa política.

Paral·lelament, el jutge del cas pel procés al Suprem va demanar a Bèlgica que obligui els exconsellers fugats que resideixen a Brussel·les, Antoni Comín i Meritxell Serret, que designin advocat i procurador en aquesta causa o, en cas contrari, que siguin lliurats temporalment a Espanya per a aquest tràmit.

Els exconsellers Comín i Serret han estat processats per l'esmentat jutge, Pablo Llarena, en el marc del sumari pel procés. A més, el magistrat ha dictat ordres europees de detenció contra ells, perquè estan fora de l'abast de la Justícia espanyola a Bèlgica.

Aquestes actuacions del Suprem requereixen, per continuar els seus tràmits, que tots dos estiguin personats en la causa. Davant la passivitat dels imputats per a la designació d'advocat i procurador, el jutge ha pres la iniciativa d'avui en una providència en la qual insinua l'existència d'un intent de frau processal.