Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn van traslladar al líder de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, la necessitat de formar Govern per evitar la convocatòria de noves eleccions, segons va avançar Naciódigital i ha pogut confirmar l'ACN.

Els consellers destituïts, que van concórrer a la llista de JxCat per al 21-D, van enviar diverses cartes escrites en els darrers dies des d'Estremera, on estan empresonats. Paral·lelament, des de la presó de Soto del Real, Jordi Sànchez també va escriure missives en aquest sentit fa unes setmanes.

Fonts de JxCat consultades per l'ACN van treure importància a les cartes, recordant que la formació de Puigdemont ha intentat «des del primer dia» formar Govern, i que la voluntat de tirar endavant la investidura ha sigut «l'objectiu número u» des de l'endemà mateix del 21-D.

En aquesta línia, la primera força independentista al Parlament nega que els seus «presos polítics» tinguin una estratègia diferenciada de la del president destituït, i asseveren que la totalitat del grup parlamentari, així com els «exiliats», van tots «a l'una».

De fet, altres fonts consultades del mateix grup atribueixen la informació sobre les cartes a «interessos externs» a JxCat.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va criticar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, per no presentar encara un recurs d'inconstitucionalitat contra la delegació de vot aprovada per la Mesa del Parlament de l'expresident Carles Puigdemont i del diputat d'ERC Antoni Comín.

A Granollers, on va visitar l'Hospital Comarcal i es va reunir amb la gerència i els representants dels treballadors, Arrimadas es va preguntar: «Com és possible que el Govern d'Espanya no hagi presentat un recurs d'inconstitucionalitat per la delegació del vot de Comín i Puigdemont; per què no vol fer res davant una situació en la qual dos fugits de la Justícia estan cobrant diners públics sense treballar?».

Va destacar que des de la formació taronja es presentarà un recurs d'empara, al qual se sumarà el PP, però Arrimadas va recordar la «força» del recurs d'inconstitucionalitat si és presentat pel Govern central, ja que paralitzaria la decisió de poder delegar el vot.

Pressió del PDeCAT

El Partit Demòcrata (PDeCAT) va reiterar la necessitat de formar Govern després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès la candidatura de Carles Puigdemont, aquest dijous a la tarda. En un comunicat, la formació que dirigeix Marta Pascal assegura que estan «convençuts que la majoria independentista al Parlament trobarà la manera de donar compliment a la voluntat expressada a les urnes el passat desembre, abans no expiri el termini el proper 22 de maig».

De la mateixa manera, el PDeCAT va «lamentar» el que considera «una greu interferència que pateix la dinàmica parlamentària catalana, vulnerant els drets del president Carles Puigdemont a ser investit i liquidant la voluntat dels ciutadans que va donar la majoria a les forces sobiranistes a les eleccions del passat 21-D». El partit de Pascal, a més, ha volgut denunciar «la degradació cada vegada més insostenible del sistema institucional i de garanties a l'Estat». «Cal recordar que la impugnació del govern espanyol de la candidatura de Puigdemont admesa ara a tràmit pel Tribunal Constitucional va ser presentada tot i el dictamen contrari del Consell d'Estat», va recordar el PDeCAT.