El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va admetre ahir en el Ple del Congrés que hi pot haver hagut «falsejament» d'algunes factures que la Generalitat va destinar al referèndum il·legal de l'1 d'octubre i va reconèixer que hi pot haver hagut «imperfeccions» en el control dels comptes. Durant la seva intervenció en el Ple del Congrés durant el segon dia de debat de totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat del 2018, Montoro va reconèixer que va haver-hi «imperfeccions» en el control dels comptes a Catalunya i ha dit que «això és el que s'està investigant ara».

Durant el debat, el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar a Montoro que pugés a la tribuna per explicar per què va dir en una entrevista que no hi havia hagut malversació dels comptes públics a Catalunya i li va recriminar que les seves declaracions puguin servir de suport a la defensa de Carles Puigdemont i d'altres dirigents independentistes.

El ministre va demanar a Rivera que «no confongui ningú» i li ha pregat que es llegís aquesta entrevista i no només els titulars. «On dic jo que no hi ha falsejament de factures? Dic el contrari, que hi pot haver falsejament de factures. Ho dic en aquella entrevista. Com no hi ha d'haver falsejament de factures? Poden haver-n'hi, és clar que sí! Però qui li ha dit que no?...en qualsevol procediment administratiu», ha puntualitzat.

El ministre va recordar a Rivera que no coneix com funciona un procediment administratiu perquè no ha estat mai a càrrec de cap administració i l'ha instat a no confondre «ja ningú més perquè li estem donant peu a qui no l'hi hem de donar».

«Jo li pregaria que es llegís les meves entrevistes. Miri, en faig una cada no sé quant i em comprometo a no fer-ne ja cap més en el que em resti de vida política», va dir Montoro entre rialles dels diputats.

«Centenars de milions d'euros»

Montoro va alertar que els separatistes podrien haver tingut «centenars de milions d'euros a les seves mans i no els van tenir» gràcies a l'acció de l'Estat i, que si han falsificat factures, «hauran de respondre'n».

«El Govern del PP i de Rajoy davant aquesta crisi està exercint un control...I és clar que hi pot haver imperfeccions en un procediment d'actuació d'un Govern! I d'una força de seguretat de l'Estat. I d'una acció de la justícia. O és que som tots perfectes?», va afegir després d'asseverar que Puigdemont «té tots els motius per estar preocupat amb Montoro».

El ministre va reconèixer que no té cap problema a rectificar, tal com ha fet altres vegades quan ha demanat «perdó» per haver d'aprovar pujades d'impostos, però ha insistit que en l'entrevista, que ha considerat «una redacció conjunta», ja parla d'un delicte de falsificació que s'està investigant.

«Parlo d'una investigació judicial en marxa i que està recolzada pel Ministeri d'Hisenda i impulsada pel ministeri», va dir després de tornar a demanar a Rivera que «un no es pot quedar en una part (de l'entrevista)».

Montoro va ironitzar que aquest assumpte no li treu la son i va asseverar que «dorm molt tranquil». «Li asseguro que no em produeix cap malson», en relació amb les explicacions que li ha sol·licitat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre els diners del referèndum independentista de l'1 d'octubre a Catalunya. El ministre va assenyalar que el Govern vetlla per la legalitat i que està «desitjant» que torni la normalitat institucional a Espanya.

«El Govern està desitjant cosir allò que s'ha descosit. Està desitjant superar els enfrontaments, les divisions. Està desitjant evitar aquells que estan intentant portar a l'abisme. No hi haurà abismes. No volem tensar, a qui li interessa tensar? A ningú», va dir Montoro dirigint-se a la bancada dels nacionalistes catalans.