El vicepresident destituït i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat el trasllat a una presó catalana. El seu lletrat ha presentat un escrit aquest divendres davant la Secretaria General d'Institucions Penitenciaries on, entre d'altres, argumenta que mantenir-lo a 600 km de la seva família ara que la instrucció ja ha acabat vulnera diversos drets, especialment els dels seus dos fills petits. Junqueras segueix el camí iniciat pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que aquesta setmana també va fer la petició.

Darrera d'ells, presentaran escrits en la mateixa línia la majoria els presos del procés, especialment els que tenen fills o néts petits. Junqueras ja va sol·licitar al gener l'acostament davant el jutge del Suprem Pablo Llarena, que li va denegar.

Ara, la pilota està sobre la teulada d'Institucions Penitenciàries que, tot i tenir la potestat per prendre la decisió, sempre pot consultar a Llarena. Si la decisió no és favorable al trasllat, es podrà recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Junqueras està reclòs a Estremera des del 2 de novembre.