La persistència de la intrusió de pols africana va obligar la Generalitat a declarar un episodi per alta contaminació de partícules als 40 municipis de la conurbació de Barcelona. El Departament de Territori i Sostenibilitat va declarar aquest episodi d'alta contaminació per partícules després de constatar que des de dissabte es mantenen els nivells elevats de suspensió de pols a l'aire.

La Generalitat ja va activar dilluns un avís preventiu i durant quatre dies consecutius s'han registrat superacions del valor límit diari a més d'una de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (Xvpca).

Dimarts, dues estacions, Barcelona (Gràcia-Sant Gervasi) i Montcada i Reixac, van superar el valor de referència diari per a les PM10, que és de 50 micrograms per metre cúbic. La previsió indica que es manté la situació del risc de superació del llindar establert. L'activació d'episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire.