Cs portarà la delegació del vot dels diputat d'ERC Toni Comín i JxCat Carles Puigdemont al Tribunal Constitucional (TC) davant la «inacció» del Govern espanyol. Així ho va anunciar ahir al matí la presidenta del grup, Inés Arrimadas, a través d'un missatge a Twitter, després que la Mesa del Parlament hagi denegat la petició de reconsideració del partit taronja.

«Esgotada ja la via parlamentària i davant la inacció del govern [espanyol] respecte la delegació de vot de Puigdemont i Comín, presentarem un recurs d'empara al TC», va piular Arrimadas.

El president espanyol, Mariano Rajoy, va dir aquest dimarts que estudiarien accions legals, però fonts de la Moncloa van puntualitzar que ho deixaven en mans del PPC al Parlament. D'aquesta manera, la delegació del vot de Comín no quedaria suspesa automàticament.

El subgrup parlamentari del PPC preveu anunciar aquest dijous que portarà la delegació dels vots dels diputats Toni Comín (ERC) i Carles Puigdemont (JxCat) al Tribunal Constitucional (TC)

El mateix Rajoy va afirmar ahir que «l'urgent i el raonable» és formar ja un Govern a Catalunya que compleixi la llei, iniciï una «recuperació» econòmica, social i institucional i posi fi a l'article 155 de la Constitució.

Segons va afegir, «tots» han d'ajudar a «obrir una etapa de diàleg», primer entre catalans i després entre institucions.

Així es va pronunciar en els passadissos del Congrés en ser preguntat si el Govern central donarà algun pas a Catalunya, un dia després que la Mesa del Parlament hagi aprovat la delegació de vot.

Activitat parlamentària

El Parlament va activar ahir algunes comissions parlamentàries per desbloquejar la seva activitat a l'espera que es desencalli la investidura i es formi un nou Govern.

Una de les comissions no legislatives que acostuma a despertar més polèmica, la de control de l'actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA): la presidència és per a Cs amb David Mejía, que va afirmar que els mitjans públics han de ser «plurals i rigorosos des del màxim respecte a la llei».

L'última comissió a obrir-se és la que investigarà els atemptats gihadistes d'agost de l'any passat, presidida per Jordi Munell (JxCat) i la creació de la qual va aprovar el Parlament a instàncies de la majoria independentista amb els vots de JxCat, ERC, PSC, comuns i la CUP, enfront de les abstencions de Cs i PP.

Per altra banda, el ple del Parlament va convalidar en sessió plenària el decret de necessitats del sector públic en pròrroga pressupostària, signat pel Govern central en aplicació de l'article 155, que autoritza al Govern a endeutar-se mentre es mantingui la pròrroga dels pressupostos del 2017 al llarg de 2018.

També en el ple es va convalidar per unanimitat el decret llei 2/2018 (de 9 de març) de recuperació d'una part de la paga extra del mes de desembre del 2012 als funcionaris de la Generalitat i al personal del sector públic de l'Administració catalana.