Milers de persones han omplert aquest diumenge al migdia l'avinguda Paral·lel de Barcelona i la plaça Espanya per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels "exiliats". El color groc ha tenyit el recorregut de la manifestació sota el lema 'Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!'. Els organitzadors de la manifestació, l'Espai Democràcia i Convivència, han xifrat en 750.000 els assistents a la manifestació, un nombre que dobla els càlculs de la Guàrdia Urbana, que situa la participació en 315.000 persones. Part dels manifestants han vingut en algun dels més de 900 autobusos que han sortit aquest matí d'arreu de Catalunya. La marxa ha coincidit amb els sis mesos de l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez.

La concentració ha acabat al parc de les tres xemeneies, on s'ha situat l'escenari des d'on s'ha llegit el manifest de l'Espai Democràcia i Convivència, que ha reclamat la constitució de "forma urgent" d'un govern i la llibertat de tots els dirigents polítics i socials empresonats. Des d'aquest punt, el fill de Jordi Sànchez, Oriol Sànchez, ha llegit un text que el seu pare ha enviat des de la presó de Soto del Real en el qual afirma que "un estat autoritari mai mereixerà govern un poble lliure". Les paraules de Jordi Cuixart han arribat per boca de la seva parella, Txell Bonet, que ha celebrat que aquest diumenge s'ha tornat a demostrar "la capacitat del poble català d'unir-se en moments difícils, d'injustícia però també d'esperança".

A la manifestació hi han participat representants de JxCat, PDeCAT, ERC, Catalunya en Comú, Demòcrates de Catalunya i la CUP. Entre ells hi havia el president del Parlament, Roger Torrent, que ha assegurat que "quan ens unim en la defensa dels drets i la democràcia som imparables". També hi era la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que ha demanat un govern que aixequi el 155 i ha fet una crida a seguir lluitant pels presos i "exiliats". La portaveu adjunta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha denunciat que els polítics i líders socials reclosos "són a la presó per defensar unes idees polítiques que són lícites i constitucionals", i el portaveu dels Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha assegurat que "la repressió" del govern espanyol "no aturarà el mandat de tot un poble", en referència als resultats del referèndum de l'1 d'octubre. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha subratllat que aquest diumenge s'ha atornat a sortir al carrer "per demostrar aquest clam massiu, divers i plural a favor dels drets, les llibertats i la cohesió social".Entre els assistents també hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder dels comuns, Xavier Domènech, que ha dit que la manifestació d'aquest diumenge marca "el camí per recuperar els nostres drets i llibertats".

Els polítics catalans presos i exiliats han agraït des de les xarxes socials la mobilització multitudinària. El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha reivindicat que la manifestació de Barcelona ha estat una nova "demostració democràtica i cívica". Raül Romeva, pres a Estremera, ha agraït als manifestants que hagin tornat a sortir al carrer i s'ha mostrat "impressionat". Des de Suïssa, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que se sent a Barcelona malgrat la distància. En la mateixa línia, la consellera cessada Meritxel Serret ha afirmat que "avui molts som a Barcelona malgrat la distància".

El grup impulsor de l'Espai Democràcia i Convivència està format per: l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), CCOO, Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC), Lafede.cat-Organitzacions per a la justícia global, Òmnium Cultural, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Unió de Pagesos i UGT.