La jutge Carmen Lamela ha notificat personalment el seu processament per sedició i organització criminal al major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero i als que van ser els seus caps polítics, l'exdirector del cos Pere Soler i l'exsecretari d'Interior César Puig -segon de l'exconseller Joaquim Forn-.

La compareixença davant la jutge de l'Audiència Nacional, en la qual podien rebatre l'acusació contra ells, s'ha prolongat només uns minuts, en els quals la Fiscalia ha declinat fer preguntes i tampoc ha demanat la celebració d'una compareixença per a l'adopció de mesures cautelars més costoses de les que ja se'ls han imposat en instrucció, han informat fonts jurídiques.

Trapero ha arribat a l'Audiència Nacional a les 8.45 hores i poc abans ho feien Pere Soler i César Puig. Els tres abandonaven la seu de l'Audiència Nacional cap a les 9.00 hores.

La jutge els havia citat a les 8.30 hores als tres i a la intendent dels Mossos d'Esquadra Teresa Laplana -processada només per sedició pel setge a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre-, a qui se li ha notificat el processament per videoconferència.

Els quatre, que fins ara s'han presentat davant la jutge quan han estat citats, Trapero fins a en tres ocasions-, compten ja amb mesures cautelars consistents en compareixences quinzenals, prohibició de sortir d'Espanya i retirada del passaport; menys costoses que la presó o les fiances que en algun cas ha demanat sense èxit la Fiscalia en instrucció.

En l'ordre de processament, la jutge creu que l'excúpula de la Policia autonòmica, liderada per Soler i Trapero, sota el mandat de l'exconseller Forn i el seu segon César Puig, va conduir "els seus subordinats a un desistiment autèntic de funcions" l'1-O, simulant un dispositiu "enganyós i fraudulent" que va facilitar la votació del referèndum il·legal.