15 de abril de 2018
15.04.2018

Barcelona retira la Medalla d'Or al primer alcalde franquista

El consistori de Colau retira l'honor al batlle Miquel Mateu i inicia els tràmits per anul·lar els expedients dels represaliats

15.04.2018 | 06:30

L'Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per revocar la Medalla d'Or de la ciutat a l'alcalde franquista Miguel Mateu i per anul·lar els expedients municipals de depuració dels funcionaris municipals represaliats pel franquisme, que van ser més de 1.600. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va fer ahir aquest anunci, que es tractarà en el plenari del pròxim 27 d'abril, durant una ofrena floral davant el monument a la República de Nou Barris, on, per tercer any consecutiu, se celebra la «Primavera Republicana», va informar el consistori. La medalla a Mateu va ser acordada pel consell plenari del consistori el dia 15 d'abril de 1945, i ara es vol revocar l'acord perquè el mandatari va ser «el primer alcalde falangista de la ciutat i responsable de la repressió dels funcionaris i les funcionàries, seguint les directrius del règim franquista». Mateu era un reconegut empresari a les comarques gironines, propietari entre d'altres béns del Castell de Peralada. La retirada d'aquest reconeixement se suma a l'acord del plenari de març del 2017 de revocar la Medalla d'Or de la Ciutat a l'exministre Rodolfo Martín Villa, atorgada en un plenari de març de 1976.


Expedients de depuració

D'una altra banda, la comissió de govern va acordar anul·lar els expedients de depuració tramitats a l'empara de la llei franquista per a la depuració dels funcionaris i funcionàries públiques de 10 de febrer de 1939 i «reconèixer la dignitat d'aquells que van passar per un procés depurador sense les mínimes garanties de defensa i que van ser condemnats arribant fins i tot a ser destituïts per haver-se mantingut lleials als seus càrrecs i a l'administració a la qual servien». En l'expedient, figura el llistat amb els noms de 922 funcionaris destituïts i un segon llistat amb el nom de 696 funcionaris sancionats i fins i tot inhabilitats. L'Ajuntament informarà de l'anul·lació a les persones represaliades o a les seves famílies per publicació a la gaseta municipal i al BOP.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook