L'advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha denunciat aquest dijous que el cas contra la seva clienta és un intent de "repressió política". En una breu declaració abans d'entrar als jutjats d'Edimburg, on aquest matí se celebra una vista preliminar sobre l'euroordre, Anwar ha dit que defensaran "fermament" Ponsatí contra els intents d'extradició perquè la petició "no és adient".

En declaracions a l'ACN, Anwar va explicar dimecres que el jutge podria decidir aquest matí fer "caure" tot el cas si rebutja el delicte de rebel·lió, com ja va fer el magistrat alemany de Schlewsig-Holstein amb Carles Puigdemont.

Ponsatí, que es va lliurar el mes passat i se li va concedir després la llibertat condicional amb mesures cautelars, treballa com a professora a la Universitat escocesa de St Andrews, on va arribar al març després d'estar fugida de la justícia a Bèlgica.

L'advocat de Ponsatí ja ha deixat clar que té intenció de recórrer l'extradició, per la qual cosa s'espera que, després de la vista d'avui, es fixi una data per al començament del procés judicial.

Anwar havia indicat que Ponsatí afronta càrrecs de rebel·lió violenta i malversació de fons públics, d'1,6 milions d'euros -segons va dir- que l'exconsellera "refuta completament".

El lletrat ha subratllat que, si és extradida, pot afrontar una pena de 25 i 8 anys, respectivament, pels dos càrrecs, per la qual cosa suposaria passar la resta de la seva vida natural a la presó.

Després d'estar quatre mesos a Bèlgica al costat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret, Ponsatí va anunciar a començaments de març la seva reincorporació a la Universitat de St Andrews a Escòcia, on va exercir com a professora d'Economia i Finances entre 1996 i 2016.