Fiscals espanyols i alemanys es reuniran a Eurojust, l'agència europea per a la cooperació judicial, per tractar els delictes recollits en l'euroordre dictada contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, ha confirmat avui a Efe una font d'aquest organisme.

Segons va explicar ahir la font, la trobada a la Haia, seu d'Eurojust, serà «en les pròximes hores, probablement demà aviat (avui per al lector)» i tindrà lloc a «porta tancada i serà totalment confidencial», per la qual cosa no s'espera que transcendeixi informació sobre el contingut de la reunió.

L'oficina espanyola i l'alemanya en aquest organisme van estar en contacte al llarg del dia d'ahir per preparar la trobada, encara que totes dues mantenen un gran secretisme sobre aquesta cita.

La Fiscalia de Schleswig-Holstein, l'estat federat per on va entrar Puigdemont a Alemanya el passat 25 de març i on va ser detingut, va resoldre fa una setmana demanar a l'Audiència Territorial del mateix «land» la seva extradició a Espanya. En la seva resolució abonava en tots els punts la petició del Tribunal Suprem espanyol, tant pel que fa al càrrec de rebel·lió, com el de malversació de fons públics, a l'hora que demanava mantenir-lo a la presó de Neumünster, on havia ingressat el polític català després de la seva detenció.

Desestimar el càrrec de rebel·lió

Dos dies després, l'Audiència germànica va resoldre desestimar el càrrec de rebel·lió i va decretar la llibertat condicional de Puigdemont, sota fiança de 75.000 euros.

En la resolució es requeria també informació addicional i concreta a les autoritats espanyoles sobre l'acusació de malversació de fons públics, per valor d'1,6 milions d'euros.

La comissària europea de Justícia, Vera Jourová, va considerar ahir que la Justícia alemanya va actuar «d'acord a les regles» en relació amb la petició d'extradició a Espanya de l'expresident català Carles Puigdemont.

«Hauria de mirar els detalls, però crec que en aquest cas específic Alemanya va actuar d'acord a les regles», va dir Jourová en una roda de premsa, en referir-se a la decisió de l'audiència territorial de Schleswig-Holstein de desestimar el delicte de rebel·lió del qual acusa Puigdemont la Justícia espanyola.

La Justícia alemanya va descartar el passat 6 d'abril extradir l'expresident català pel delicte de rebel·lió en considerar que no es compleix el requisit que hi hagués violència, entenent aquesta tal com ha estat fixada en la jurisprudència del Tribunal Suprem alemany. La comissària va subratllar que els experts del seu equip «no l'han alertat sobre cap aplicació errònia de l'euroordre» a Alemanya. Jourová va descartar també que la Comissió Europea (CE) estigui planejant ampliar la llista de delictes pels quals es pot cursar una euroodre, una negativa que ja havia expressat el mes de desembre passat després que Espanya considerés que la llista havia quedat «obsoleta».

«No tinc cap requeriment d'aquest tipus de cap dels Estats membres. Vam tenir una mica de debat amb els col·legues espanyols l'any passat, però en aquest moment no estem continuant aquest diàleg», va explicar la comissària txeca.

Per a Jourová, l'ordre d'arrest europea té «altres problemes», com les diferències entre Estats membres respecte als nivells de benestar a les presons, ja que en alguns països les presons «no compleixen amb els estàndards necessaris», encara que va incidir que es tracta d'un problema que no té a veure amb el cas de Puigdemont.

Arrimadas, a Brussel·les

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, es va reivindicar ahir a Brussel·les com la veu de la «majoria social» a Catalunya després que la formació obtingués el primer lloc a les eleccions autonòmiques del passat 21 de desembre.