El president del Govern, Mariano Rajoy, va demanar ahir que Catalunya tingui ja un president «viable» siguin quines siguin les seves idees, però que «respecti la llei i reconstrueixi la convivència» que creu que s'ha emportat per davant el «malaurat procés». En la clausura de la Convenció Nacional del PP a Sevilla, Rajoy es va referir al que ha passat a Catalunya com el major atac que ha patit Espanya a la seva sobirania nacional, però va augurar que «més aviat que tard» tot allò viscut serà «un mal record» a la història centenària d'Espanya.

El cap de l'Executiu no es va referir en cap moment a la decisió judicial alemanya que ha permès que l'expresident Carles Puigdemont fos posat en llibertat, però sí que va fer una referència genèrica a la necessitat que tothom respecti les decisions judicials, tant si agraden com si això no passa.

Rajoy va insistir que el més urgent és que hi hagi un candidat «viable» que aconsegueixi els suports suficients per ser investit president de la Generalitat i que, «siguin quines siguin les seves idees», respecti la llei. Un president, va dir, que governi per a tots els catalans i que comenci a treballar per reconstruir la convivència que el «malaurat procés s'ha emportat per davant».

Per la seva banda, l'adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, va afirmar que la seva formació vol impulsar una «nova estratègia compartida» del sobiranisme per «acumular forces» i «recosir» Catalunya, alhora que va emplaçar el PP a «treure la política del Suprem» per posar-se a negociar. Aragonès va clausurar la Conferència Nacional de les joventuts d'Esquerra, les JERC, que es va celebrar a Vilafranca del Penedès després de la posada en llibertat a Alemanya de Puigdemont i a les portes d'una setmana en què es podria convocar el ple d'investidura de Jordi Sànchez, que només es podria celebrar si el Tribunal Suprem el deixa sortir de la presó. En aquest context, Aragonès va incidir en la crida al diàleg que va llançar Puigdemont des de Berlín: «Que ens escolti la gent del PP; que treguin la política del Suprem i que la posin en un taula de negociació», va dir el dirigent d' ERC. I va afegir: «Ja n'hi ha prou que els drets i les llibertats de Catalunya es jutgin en una sala del Suprem».

Paral·lelament, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va dir que estan treballant «en totes les vies» per garantir la majoria independentista en el ple d'investidura. Vilalta va explicar que s'està estudiant delegar el vot del conseller destituït Antoni Comín i que si aquesta via no prospera no descarta que ell renunciï al seu escó al Parlament. «Comín ha dit que, si arriba el cas, podria arribar a renunciar a l'acta», va reblar.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va considerar que si el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena no permet la investidura de Jordi Sànchez perquè li denega la seva sortida de presó, això «reforçarà» els independentistes. I va considerar que aquesta circumstància ajudaria tant en el procés d'extradició de Puigdemont com en els casos dels exconsellers i exdiputats que estan a Escòcia, Suïssa i Bèlgica.