El diputat de JxCat Jordi Sànchez va demanar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que li permeti sotmetre's a la investidura com a president de la Generalitat, d'acord amb el «requeriment» del Comitè de Drets Humans de l'ONU perquè es garanteixin els seus «drets civils i polítics».

En un escrit, a què va tenir accés Efe, l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, demana al Suprem que faciliti que l'aspirant de JxCat, actualment empresonat per rebel·lió, pugui participar en el ple d'investidura, bé sigui perquè el deixi en llibertat provisional, li doni un permís penitenciari per anar al Parlament o l'autoritzi a participar en el ple mitjançant videoconferència.

L'advocat de Sànchez recorda al jutge que el passat 26 de març li va remetre la resolució del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, del passat 23 de març, que, segons el seu parer, insta l'Estat a «garantir cautelarment» els drets «civils i polítics» del diputat de JxCat i exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

«Consegüentment, per garantir que Espanya compleixi els seus compromisos internacionals en matèria de drets humans, s'interessa l'adopció de mesures que facin possible l'exercici d'aquests drets», apunta l'escrit. En concret, Sànchez planteja tres opcions per poder sotmetre's a la investidura, a la sessió convocada per a divendres que ve pel president del Parlament, Roger Torrent.

Delegació a Berlín

Una delegació de la CUP formada pels diputats Carles Riera i Maria Sirvent es va reunir ahir amb l'expresident Carles Puigdemont a Berlín i li va traslladar el seu suport -traduït en els seus quatre vots favorables- si ell decidís tornar a presentar la seva candidatura a la presidència.

La reunió es va produir ahir al migdia a Berlín, segons va precisar la diputada de la CUP Natàlia Sànchez en roda de premsa al Parlament, i en la trobada la formació anticapitalista va expressar a Puigdemont la seva solidaritat «davant la persecució de què és objecte per part de l'Estat espanyol». Sobre les negociacions i les perspectives perquè el Parlament pugui aprovar la investidura d'un nou president de la Generalitat, la CUP va reiterar a Puigdemont el seu suport incondicional perquè si decidís presentar una altra vegada la seva candidatura, comptaria amb els quatre vots favorables del subgrup, sense necessitat de pactar prèviament el programa de govern.

Segons Natàlia Sànchez, el suport directe a Puigdemont es produiria per entendre la CUP que és la traducció «del mandat obtingut a les eleccions del 21-D» i que comporta, a més, un exercici de desobediència al Govern central.

A la reunió, no obstant això, la CUP va fer arribar a Puigdemont un missatge d'advertència sobre l'escenari de diàleg i negociació amb el Govern que l'expresident de la Generalitat es va mostrar partidari d'iniciar. La majoria de la Mesa del Parlament, conformada per JxCat i ERC, va descartar ahir obrir un debat sobre la delegació de vot dels diputats fugits fora d'Espanya, amb el compromís d'abordar-lo en una altra reunió abans del pròxim ple de divendres, si bé ha rebutjat ja demanar un informe als lletrats.

El secretari de Comunicació de Cs, Fernando de Páramo, va acusar ahir JxCat de voler fer «un Govern de fugitius fora del control parlamentari» amb la reforma de la Llei de Presidència per investir un president i nomenar consellers a l'estranger.

L'avís de Torrent

El president del Parlament, Roger Torrent,va assegurar que si Sànchez no pot assistir al ple d'investidura, ell i la Cambra «actuaran en conseqüència, com s'ha fet sempre cada cop que l'Estat ha impedit la normalitat al ple».