El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va insistir ahir que el procediment obert a Alemanya contra Carles Puigdemont en aplicació d´una euroordre de detenció encara no ha acabat i que fins llavors no es podrà determinar si la Justícia espanyola podrà o no jutjar per rebel·lió l´expresident de la Generalitat de Catalunya.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu va advocar per «esperar que acabi el procediment» per veure si Puigdemont serà extradit i per quins delictes exactament, i va dir que el Govern espanyol prefereix «no aventurar hipòtesis». Així va respondre quan li van preguntar si encara seria possible jutjar-lo a Espanya per rebel·lió, un dels delictes pels quals el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va processar Puigdemont, tenint en compte la negativa del tribunal alemany a veure rebel·lió en la conducta de l´expresident català.

Així mateix, Méndez de Vigo va recordar que són els jutges d´Alemanya i Espanya els que han de determinar la situació judicial de Puigdemont, mentre que l´Executiu respecta i acata aquestes decisions. «És una qüestió entre jutges, no entre governs», va recalcar.

No obstant això, el portaveu de l´Executiu va cridar l´atenció diverses vegades pel que fa al fet que la decisió del tribunal no és definitiva, atès que no ha entrat en el fons de la qüestió, és a dir, l´entrega a Espanya, sinó que tan sols s´ha pronunciat sobre la situació de presó preventiva en la qual romania el detingut.

El mateix passa, va assenyalar, amb la resta d´imputats en el procés català que romanen a altres països: «Cap d´aquests països encara s´ha pronunciat sobre el fons de la qüestió, hi ha hagut mesures provisionals», va insistir.

No és un perseguit polític

El que està «clar» de moment és que Puigdemont «està sotmès a l´acció de la justícia en territori alemany», que «no és un perseguit polític» i que es troba a l´espera del que decideixin les autoritats judicials alemanyes, que de moment li impedeixen abandonar el país i l´obliguen a comparèixer setmanalment davant la policia fins que es resolgui la seva petició d´entrega a Espanya.

En la mateixa línia, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va instar ahir l´expresident de la Generalitat a assumir les seves actuacions i deixar d´escapolir-se dels tribunals espanyols. La vicepresidenta va recordar que Puigdemont continua sent un fugit de la justícia i va dir que mai es poden reconèixer els mèrits dels que es col·loquen «fora de la llei i per sobre de la llei». «Si Puigdemont té un respecte a la resta dels seus companys, hauria d´assumir el que ha fet i no escapolir-se dels tribunals espanyols», va prosseguir. Sáenz de Santamaría va expressar el respecte del Govern a totes les decisions judicials i va garantir que l´Executiu seguirà vetllant pel compliment de la llei. La vicepresidenta va considerar així mateix que el fet que Catalunya sigui notícia a Europa per les «aventures» de Puigdemont és una mala notícia per a aquesta comunitat i per a tots els espanyols.