La Comissió Europea va evitar comentar la decisió del tribunal alemany que va descartar aquest dijous l'extradició de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per un delicte de rebel·lió i va decretar llibertat sota fiança per al polític català, al mateix temps que va assenyalar que aquest esdeveniment no ha canviat la seva posició pel que fa al procés independentista. «No hi ha res per afegir al que la Comissió sempre ha dit sobre la qüestió de Catalunya. Saben com és la nostra posició i seguirà així», va expressar en una roda de premsa ahir el portaveu de l'Executiu comunitari, Alexander Winterstein, en ser preguntat per si la decisió del Tribunal Regional Superior (OLG) reforça la necessitat d'un diàleg entre Catalunya i el Govern espanyol.

«La Comissió veu això com una qüestió que és interna d'Espanya. És un assumpte que es refereix i pertany a l'ordre constitucional intern del Regne d'Espanya, que totalment respectem», va insistir. Winterstein també va assenyalar que Brussel·les no comenta «decisions de jutges, autoritats judicials o altres autoritats» dels països que formen part de la Unió Europea.

L'ONU insta a no acusar de rebel·lió

Per altra banda, el relator especial de l'ONU sobre els drets a la llibertat d'opinió i expressió, David Kaye, va demanar ahir a les autoritats espanyoles que no s'acusi de rebel·lió «figures polítiques a Catalunya». Els relators treballen de manera voluntària, no són personal de l'ONU i no perceben un sou per la seva labor, per la qual cosa són independents de qualsevol Govern o organització i actuen a títol individual.

Segons va opinar Kaye en un comunicat, «les acusacions per rebel·lió, que poden portar a sentències llargues, suposen el risc de desencoratjar un discurs totalment legítim, fins i tot si és controvertit i incòmode». Per a l'expert, «la llibertat d'expressió és la pedra angular de tota societat democràtica i lliure i així ho seguirà sent després que les actuals controvèrsies polítiques desapareguin» a Catalunya.