La jutge Carmen Lamela ha processat l'excap dels Mossos Josep Lluís Trapero, l'exdirector del cos Pere Soler i l'exsecretari general d'Interior César Puig, segon de Joaquim Forn, per sedició i pertinença a banda criminal en relació amb el setge a la Conselleria d'Economia i per l'1-O.

La magistrada de l'Audiència Nacional ha dictat una ordre de processament, pas previ a l'obertura de judici, en la que també encausa, encara que en aquest cas només per un delicte de sedició pel citat setge, a la intendent dels Mossos Teresa Laplana.

Lamela, que els comunicarà l'ordre de processament el pròxim 16 d'abril, veu indicis de delicte en aquestes quatre persones pels fets ocorreguts el 20 i 21 de setembre davant la conselleria d'Economia a Barcelona i pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre.

Sobre tots ells pesen les mesures cautelars de retirada del passaport, compareixences davant del jutjat i prohibició de sortida del país.

A Trapero, Puig i Soler els imputa un delicte d'organització criminal, mentre que en el cas del de sedició estableix una diferència entre ells, ja que a Trapero li atribueix dos delictes i als altres només un en atribuir-los només responsabilitat l'1-O.

Considera la jutge que els quatre processats van incórrer en sedició (penada amb fins a 15 anys de presó) i no en rebel·lió (entre 15 i 25 anys), per la que estan processades 13 persones en el Tribunal Suprem, perquè no aprecia que concorregués «l'element de la violència» en el setge del 20 de setembre i l'1-O, on una «massa de persones» es va concentrar «de forma tumultuosa».

Lamela creu que Trapero, Soler i Puig integraven una organització jerarquitzada «sota una direcció comuna al cim de la qual hi havia el president de la Generalitat de Catalunya» Carles Puigdemont, que tenia com a objectiu la celebració de l'1-O i la declaració d'independència del 27 d'octubre.

En la interlocutòria, de 37 pàgines, la jutge relata que els Mossos es van mantenir al marge de les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per impedir «el pla estratègic cap a la independència», seguint una pauta anunciada prèviament i públicament pels responsables polítics, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn (en presó preventiva), Soler i Puig.

Així, Lamela considera que aquests dos últims i Trapero formaven part d'una «organització criminal» en la qual obeïen «pautes de subordinació i treball en grup ben definides».

Es donen en el seu cas els requisits del delicte de jerarquia, permanència en el temps, coordinació i cooperació, així com de repartiment de tasques i planificació, tot això sota la direcció de Puigdemont des de fa més de dos anys. L'1 d'octubre, la jutge veu un pla de la cúpula dels Mossos que va donar lloc a la «total inactivitat» dels seus agents i que es va emmascarar «sota els principis d'actuació policial de proporcionalitat, congruència i oportunitat».

De fet, els agents autonòmics van arribar a usar en les seves comunicacions per l'emissora corporativa un codi, «Clau 21», per passar a un canal alternatiu de comunicació mitjançant telèfons mòbils, on reportaven informacions o incidències que no havien de transmetre pel canal de ràdio oficial.

Amenaces contra Llarena

La Fiscalia de Tarragona demana una condemna d'un any i mig de presó per a l'autora d'un tuit suposadament amenaçador contra el magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena i la seva esposa, en considerar-lo un delicte d'amenaces o alternativament de coaccions.

La Fiscalia demana també per a la dona una multa de 2.100 euros per un delicte d'injúries greus a funcionari públic.