L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont confia que la justícia alemanya entendrà que se'l vol jutjar a Espanya per una «causa política», segons va explicar el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, després de visitar-lo a la presó.

«El president Puigdemont no renunciarà ni farà un pas enrere», va assegurar Costa a la sortida de la presó de Neumünster després d'una reunió d'unes dues hores en la qual va dir haver-lo vist «molt sencer i determinat» a seguir «representant» la presidència de la Generalitat. El vicepresident primer del Parlament i diputat per JxCat es va reafirmar que Puigdemont és, segons el seu partit, el «president legítim electe pels catalans» i que, si no pot exercir aquest càrrec «és per l'inadmissible ingerència» de la Justícia de l'Estat espanyol.

En aquest sentit, va transmetre la «plena confiança» del líder independentista que la justícia alemanya entendrà que se'l persegueix per «causes polítiques», encara que ha declinat entrar en detalls sobre quina pot ser l'estratègia dels seus advocats davant de la petició d'extradició emesa per Espanya.

Tampoc va voler pronunciar-se sobre les accions de protesta convocades pels Comitès de Defensa de la República (CDR), si Puigdemont els dona suport» no n'hem parlat», va dir- o si considerava que podien perjudicar la seva defensa a Alemanya. «El president Puigdemont anima tots els catalans a participar en la gran manifestació del pròxim dia 15», es va limitar a comentar en relació amb la mobilització convocada a Catalunya. La visita de Costa va precedir la que va fer també ahir a la presó la dona del polític empresonat, Marcela Topor, que hi va acudir acompanyada de l'empresari gironí Josep Maria Matamala o el director del diari El Punt Avui, Xevi Xirgo. La nit anterior van participar en un sopar on van assistir unes 50 persones.

Dues fases

L'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein analitza mentrestant «en profunditat» la petició d'extradició a Espanya que li va traslladar ahir la Fiscalia de l'esmentat land. «No podem comprometre'ns a concretar cap data. És una anàlisi meticulosa, que portarà uns quants dies», va apuntar a Efe la portaveu d'aquesta Audiència, la jutgessa Frauke Holmer. Sí que va recalcar que en aquest procés de decisió hi ha dues fases, una primera en la qual haurà de decidir-se si es manté Puigdemont a la presó o es canvien les mesures cautelars, i seguirà l'anàlisi pròpiament dita de la petició d'extradició.

La Fiscalia del land va abonar ahir en tots els seus punts la petició d'extradició a Espanya de l'expresident pels càrrecs de rebel·lió i de malversació de fons públics, a més de sol·licitar que segueixi a la presó per considerar que hi ha risc de fuga. L'exministre d'Exteriors d'Eslovènia i exambaixador a Berlín Ivo Vajgl va afirmar aquest dimecres que «espera» que Alemanya no es plantegi «ni tan sols la possibilitat» d'extradir Carles Puigdemont.

«Espero que el final d'aquest procés sigui l'alliberament de Puigdemont, no puc imaginar-me que Alemanya retrocedeixi en la seva moral i els seus estàndards polítics extradint algú que és buscat en un altre país de la UE per les seves idees polítiques», va dir en declaracions a la premsa des de Neumünster, on es va veure amb Puigdemont. L'eslovè, que es va mostrar «afligit» pel fet d'haver de visitar «un president elegit de forma democràtica» en una presó alemanya, va expressar la seva «solidaritat» amb Puigdemont i va reiterar que es tracta d'un «conflicte polític».

Com a tal, va defensar, «només pot ser resolt per la via del diàleg i de la paciència, no per cap altra, no per la humiliació dels adversaris polítics».