Juristes experts veuen previsible que la Justícia alemanya aprovi l'extradició a Espanya de l'expresident autonòmic català Carles Puigdemont al compartir els dos països el delicte de malversació de fons públics, però alerten que caldrà esperar a la interpretació que es faci del delicte de rebel·lió. La Fiscalia alemanya, que sol·licita al Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein l'extradició pels dos delictes, entén que l'equivalent de «rebel·lió» en el Codi Penal alemany és l'«alta traïció» i estima que no cal que els preceptes espanyols i germànics coincideixin literalment.

Segons el professor de Dret Penal, Processal i Europeu de la Universitat Humboldt de Berlín, Martin Heger, la Fiscalia General de Schleswig-Holstein ha examinat dues qüestions: La primera consistent en «determinar si els delictes que se li imputen tenen un equivalent en la legislació alemanya i a això han respost afirmativament; el segon, examinar si la motivació dels càrrecs és política, cosa que nega, ja que d'una altra manera no hagués demanat l'ordre de detenció per a l'extradició». Ara el Tribunal Superior ha d'examinar el cas i, «teòricament, també podria arribar a la conclusió que el procés contra Puigdemont és polític, cosa que portaria forçosament a rebutjar l'extradició», opció que el catedràtic veu «improbable». En el cas de la malversació de fons sembla haver-hi menys dubtes, diu Heger, de manera al seu criteri serà decisiu examinar si rebel·lió és equiparable a alta traïció i si es pot considerar que el procés independentista va anar acompanyat de violència de la qual Puigdemont en fos responsable. Segons el Codi Penal alemany, comet alta traïció qui «amb violència o amenaça de violència» atempti contra l'existència de la República o intenti canviar l'ordre constitucional.

Al penalista Nikolaos Gazeas, de la Universitat de Colònia, l'ha sorprès que la Fiscalia inclogués també el càrrec de rebel·lió en la seva petició d'extradició. «No estic segur que el tribunal assumeixi la mateixa posició», afegeix. Segons Gazeas, la decisió de la Fiscalia repeteix l'argumentació de l'ordre d'europea de detenció i entrega cursada per Espanya cosa que, segons el seu parer, no resulta suficient per considerar tipificat un delicte equivalent al d'alta traïció.

«Crec que no és suficient i que no compleix amb les exigències del dret alemany per considerar que hi ha hagut violència, cosa que és clau en la definició del delicte d'alta traïció», ha insistit. El seu «pronòstic, amb cautela», és que probablement es concedirà l'extradició, però només pel delicte de malversació de fons». Heger ha recordat que les últimes acusacions per alta traïció a Alemanya es van produir als anys 50 contra membres del Partit Comunista.