El portaveu d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va demanar al PSC que «rectifiqui» el seu suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució si vol aconseguir acords amb els republicans, si bé va considerar com a «positiu» el to de les últimes intervencions dels socialistes catalans.

Després que aquesta setmana el grup parlamentari que encapçala Miquel Iceta es desmarqués de la proposta de Ciutadans de demanar la dimissió del president del Parlament, Roger Torrent, i el portaveu adjunt del PSC a la cambra catalana, Ferran Pedret, assegurés que «empatitza amb el sofriment» a les files independentistes, Sabrià va dir veure en aquests gestos un «principi de desglaç».

«Algun passet s'ha fet als últims dies», va afirmar en declaracions a Efe Sabrià, fent-se eco de la predisposició d'Iceta a obrir espais de diàleg, però ha deixat clar que, per poder parlar de reconciliació, el PSC hauria de fer «un pas més». «Els demanem una rectificació molt clara, perquè ells són copartícips de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Sense aquesta rectificació, no podem arribar a acords amb ells en cap cas», va remarcar.

Els gestos de complicitat dels socialistes catalans a favor del diàleg en les últimes setmanes, va advertir, «no podran donar lloc a res més si no es desmarquen i admeten que ha estat un error posar-se al costat del 155, que avala tota la repressió. Si no són capaços de fer aquest pas, serà molt difícil». Sabrià va retreure, a més, als diputats socialistes el seu «error com una casa» en no haver-se «girat» per saludar des dels seus escons als familiars dels «presos polítics» que van assistir des de la tribunal d'invitats al ple.

També va advocar per un acostament a aquells votants socialistes que «s'avergonyeixen de tot el que ha fet el PSC» en suport del 155, que «es van sentir agredits» per les càrregues policials de l'1-O.

Per la seva banda, el líder de CatECP i coordinador general de CatComú, Xavier Domènech, va insistir en la seva proposta de crear a Catalunya un Govern format per independents si les formacions sobiranistes que ostenten la majoria en el Parlament de Catalunya no arriben a un acord properament.