Pot passar avui o demà, o demà passat. En qualsevol cas la Fiscalia alemanya té previst comunicar la decisió sobre l'eventual extradició de l'expresident de la Generalitat i diputat de JxCat, Carles Puigdemont, reclòs preventivament a la presó de Neumünster, a l'estat federal de Schleswig-Holstein aquesta setmana, informa l'agència Efe, que aporta declaracions del vicefiscal general d'aquell land, Ralph Döpper: «[la decisió arribarà] demà mateix, possiblement, o a partir de demà», tot i que amb certesa «no es pot avançar res encara», ja que «es tracta d'un procediment complicat». Malgrat que Döpper demana «cautela» a llançar pronòstics, a Catalunya i a la resta d'Espanya no se li fa massa cas.

«Cautela» amb els pronòstics

Dos exemples: «Tinc moltes esperances que la justícia alemanya acabi rebutjant completament l'euroordre o com a mínim rebutjar-la parcialment, i crec que l'acabarà rebutjant completament», comentava diumenge l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas (a Alemanya l'expresident ha contractat l'especialista en dret penal internacional Wolfgang Schomburg); ahir, a Marràqueix, on participa en un fòrum sobre independència judicial, el ministre Rafael Catalá reiterava que «l'única hipòtesi» que té en compte l'Executiu espanyol és l'extradició, que seria un fet «lògic i raonable». I afegia el titular de Justícia: «La confiança mútua entre països socis d'un mateix club que ens reconeixem com a democràcies assegurarà que l'entrega es produeixi».

No hi haurà declaració

D'entrada no està previst que la Fiscalia prengui declaració a Puigdemont, un tràmit innecessari per a «l'anàlisi de la documentació presentada», assenyala el vicefiscal. En qualsevol cas, la presència de Puigdemont es tindria en compte per a una fase posterior d'aquest «procediment complex», quan el cas passés a l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein.

L'ordre europea de detenció (euroordre) emesa pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena es basa en els càrrecs de rebel·lió i de malversació de fons (en l'euroordre el jutge va assenyalar específicament el delicte de corrupció, equiparable al de malversació de fons, amb la intenció d'accelerar al màxim el procés d'extradició de l'acusat). Ara la Fiscalia de Schleswig-Holstein ha de decidir si eleva la petició d'extradició a l'Audiència Territorial, que s'haurà de pronunciar; en el cas que el veredicte sigui favorable a extradir l'expresident català correspondrà de nou a la Fiscalia executar-ne l'execució -de la seva banda, el Govern alemany ja ha manifestat que no s'oposarà al retorn de Puigdemont a Espanya si els tribunals així ho disposen.

A banda de decidir sobre l'eventual extradició, la Fiscalia també valorarà si l'expresident ha de seguir en presó preventiva mentre l'Audiència Territorial estudia el cas. Carles Puigdemont va ingressar a la preso de Neumünster el 25 de març passat, unes hores després que fos detingut en una gasolinera molt pròxima a la frontera amb Dinamarca. L'endamà, un tribunal de primera instància va decretar presó per a Puigdemont, al considerar que existia risc de fuga. El Govern alemany defensa que el cas ha de dirimir-se als tribunals i que el conflicte català és una qüestió que s'ha de resoldre en el marc de l'ordenament jurídic espanyol.