L'expresident de la Generalitat Artur Mas va assegurar que «tothom sap que en aquest moment investir Carles Puigdemont al Parlament comportaria obrir més processos penals contra més persones». «El que s'ha de valorar és si això en aquest moment val la pena després de tenir tanta gent fora del país, a la presó o en processos per la via penal, o no cal i ara és necessari rearmar les forces i tornar a plantar cara i tirar endavant», va afegir. En una entrevista a RAC1, Mas va insistir que Puigdemont té «tota la legitimitat per ser investit» perquè té la majoria parlamentària. «És una evidència total, però a vegades la legitimitat no s'imposa a curt termini», va assegurar.

En demanar «combatre» una situació «injusta amb la força que tenim», l'expresident de la Generalitat va defensar que formar govern i investir un president no ha de ser «incompatible» amb reclamar «legitimitat» i «seguir lluitant». Mas va augurar també que la situació es pot capgirar si es fan «les coses bé», però va avisar també que no serà «en els propers sis dies o sis mesos», així com va afegir que tot plegat requerirà «constància i molta intel·ligència política».

Paral·lelament, l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i actual diputat de JxCat Jordi Sànchez, empresonat per rebel·lió, va assegurar que el referèndum de l'1-O va suposar la victòria de la democràcia i de la «resistència no violenta», amb una resposta «exemplar» de civisme. Sànchez, que manté oberta la possibilitat d'optar a la investidura com a president de la Generalitat, va assenyalar a Twitter, a través del compte que gestionen els seus col·laboradors des que està a la presó, que està convençut que la veritat del que ha ocorregut en el procés independentista català «acabarà vencent».

Per part seva, ERC està disposada a dialogar amb el govern de Mariano Rajoy i considera que «cal seure en una taula» per poder «parlar de tot». L'adjunt a la presidència del partit, Pere Aragonès, és partidari d'un diàleg «sense apriorismes ni condicions prèvies», tot i que per facilitar-lo i que sigui «honest» va reclamar «alliberar els presos i retirar acusacions». Ho va afirmar en una entrevista a La Vanguardia, on va valorar que «no té sentit tornar a plantejar una investidura de Puigdemont» si no es torna a presentar com a candidat.

Per al secretari d'Economia, el més urgent és formar Govern, i el president cessat podria ser «una peça més des d'on es pugui fortificar la defensa dels drets i les llibertats». En aquesta línia, opina que l'objectiu de la negociació amb l'Estat s'hauria de centrar en com es respecten «els drets i les llibertats civils i polítiques» i «la voluntat democràtica dels catalans».

El portaveu d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va apostar per intentar formar Govern abans de la Diada de Sant Jordi, perquè «urgeix moltíssim» superar l'etapa de l'article 155 de la Constitució, i va dir que no veu ara JxCat en l'«escenari» de plantejar la investidura de Puigdemont. Sabrià va destacar que «cada dia que passa, aquesta espasa que representa el 155 es va clavant una mica més» i afecta tots els sectors, inclosos «hospitals i escoles», fet pel qual Catalunya no pot «esperar molt més» per tenir un govern.