Des de primera hora del matí l'activitat política al parlament no ha parat. La nit de dimecres, es va convocar un ple d'investidura per dijous 22 a les 17 hores. Amb el parlament envoltat de Mossos d'Esquadra, els diputats van començar a arribar de mica en mica per reunir-se i preparar el ple que es va convocar tan precipitadament. Així ho ha recalcat el diputat Carles Carrizosa qui ha estat el primer a parlar només començar el ple. Després de la seva intervenció, el president del Parlament Roger Torrent i Ramó va donar el torn de paraula il·limitat al candidat a la presidència Jordi Turull i Negre.

Malgrat les propostes que ha presentat el candidat en el seu discurs, la CUP s'ha mantingut en la seva abstenció a l'hora de les votacions i ha impedit la investidura de Turull com a President de la Generalitat. Les quatre abstencions de la CUP han estat decisives per allargar el procés electiu i han deixat clar el distanciament que ha pres la formació de l'extrema esquerra del bloc independentista, emmarcat en la legalitat autonòmica. Cales Riera ha rebutjat l'autonomisme i dóna suport al retorn de la CUP a "fer república des del carrer". En la seva intervenció s'ha dirigit a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per recordar-los que el president electe és Carles Puigdemont i per tant el projecte polític presentat en el ple és inassumible. També li ha recordat al president cessat les seves actuacions en relació amb els resultats de l'1-O, percebuts des de la CUP com una reculada.

De cara a la segona votació la formació de Candidatura d'Unitat Popular ha indicat la seva reitració en l'abstenció i ha aconsellat al bloc independentista que sol·liciti a la Mesa el vot delegat tant de Puigdemont com de Comín per arribar a la majoria amb 66 vots i poder investir a Turull. El cap de les files de la CUP va concloure amb un contundent "visca la república".