Un document «reservat» dels Mossos d'Esquadra, datat el 7 de setembre de 2017, ja preveia la desobediència de la Generalitat de Catalunya i del Parlament a les resolucions del Tribunal Constitucional, i fins i tot l '«ocupació dels carrers» si es prohibia celebrar el referèndum il·legal de l'1 d'octubre. Així consta en l'informe que la Policia Nacional va lliurar a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, realitzat sobre els documents que la policia autonòmica catalana anava a cremar a la incineradora de Sant Adrià del Besòs el passat mes d'octubre.

En l'esmentat informe es fa explicar que, entre els documents intervinguts dels Mossos, hi havia un «esborrany d'informe» sobre el procés sobiranista, «classificat com a reservat», i amb part del text subratllat. Està datat el 7 de setembre, just el dia que es va aprovar la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República i al dia següent d'haver-se aprovat la Llei de Referèndum al Parlament català. Aquestes lleis es van aprovar en dues sessions per la via exprés, amb lectura única, sense possibilitat de demanar informe al Consell de Garanties Estatutàries, amb els informes en contra dels lletrats del Parlament i una dura crítica de l'oposició.

Subratllades a bolígraf

Els agents de la Policia Nacional que han fet l'informe per l'Audiència Nacional han inclòs aquestes frases subratllades a bolígraf. En la primera d'aquestes es recull l'aprovació de les citades lleis de referèndum i transitorietat jurídica. Tot seguit es subratlla la frase en què es diu que el Tribunal Constitucional avisarà a la presidenta del Parlament.

«Es creu que la Mesa del Parlament desoirá el requeriment», prossegueix el text de l'informe «reservat» dels Mossos, que afegeix que «en les hores següents s'ha de signar el decret de convocatòria del Referèndum i l'aprovació del Decret de normes complementàries».

Després d'aquesta previsió, els Mossos també contemplen la desobediència: «Ni el Parlament ni el Govern atendran els requeriments del TC».

L'informe «reservat» reflecteix el que passaria en els dies següents, avançant-se als esdeveniments. Així, explica que «totes aquestes decisions es produiran molt pocs dies abans de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya».

La policia autonòmica afegeix que «l'ANC i Òmnium demanaran a la ciutadania un esforç en la mobilització» i assenyalen que «la Diada Nacional de Catalunya se celebrarà amb ... normes ... suspeses cautelarment pel TC ... les mobilitzacions es celebraran en un clima d'indignació i crispació superior al d'altres anys».

Finalment, deixen constància del que creuen que ocorrerà si hi ha impediments per celebrar el referèndum il·legal de l'1 d'octubre i parlen d'un escenari «d'ocupació permanent dels carrers» que «pot produir-se més endavant, si realment l'Estat espanyol impedeix per la força la celebració del referèndum o el començament de la campanya electoral el pròxim dia 15».

Actes aixecades

En una altra de les caixes de documents que anaven a cremar els Mossos, la Policia Nacional va trobar multitud d'actes aixecades pels agents de la policia autonòmica davant els actes de campanya que es van produir per tot Catalunya per promocionar el referèndum de l'1 d'octubre.

En elles queda reflectida la permissivitat amb què va actuar la policia catalana amb els actes de campanya per promocionar l'1-O tot i estar suspès pel TC i els seus actes, prohibits.