13 de març de 2018
13.03.2018
40 Años
40 Años

ERC urgeix JxCat a presentar un candidat viable i confia que sigui aquesta setmana

Assegura que no posarà «obstacles» si JxCat formula una alternativa a Jordi Sànchez

13.03.2018 | 18:21
La secretària general d´ERC, Marta Rovira, al costat del secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha constret aquest dimarts JxCat a presentar un candidat a la Presidència de la Generalitat que pugui ser "investit de forma efectiva", i ha confiat que sigui aquesta setmana i això desbloquegi la situació de paràlisi a Catalunya.

"Tenim un acord amb JxCat. Solament falta posar el nom del candidat per fer una investidura efectiva. És el pas previ per conformar un Govern", ha explicat en roda de premsa després de reunir-se amb el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

ERC no es pronuncia sobre si JxCat ha de renunciar a Jordi Sànchez --a qui el Tribunal Suprem va denegar el permís per acudir al ple per ser investit--, però sí assegura que, si es posen alternatives sobre la taula, no posaran "obstacles" i hi donaran llum verda.

"No especularem amb el candidat. Ja hem dit que el nom no serà un obstacle. És a JxCat a qui li toca fer aquesta proposta, respectarem els seus processos interns perquè la facin", ha conclòs la també líder dels republicans al Parlament.

ERC va demanar després de les eleccions del 21 de desembre que JxCat presentés un candidat la investidura del qual no derivés en conseqüències judicials i els dos noms proposats fins avui, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, no han pogut ser investits, precisament, pels seus problemes amb la justícia.

Rovira ha afirmat que a ERC no li correspon dir els noms, sinó demanar que els que es posin damunt de la taula puguin ser investits de forma efectiva i sense problemes, i ha dit que això seria la "oportunitat" definitiva per començar la legislatura a Catalunya.

"Estem esperançats perquè tenim un acord amb JxCat, el que falta és tenir un candidat que pugui ser investit efectivament", ha insistit Rovira, que considera que és l'últim escull que queda per desencallar la política catalana.

No obstant això, Rovira ha esbiaixat que encara queda pendent que la CUP avali el pla de Govern que JxCat i ERC li van presentar: sense els vots dels 'cupaires' no pot haver-hi president ni legislatura encara que JxCat presenti un candidat sense causes pendents amb la justícia.

Aquesta setmana


Aquest dimecres Carles Puigdemont liderarà una reunió a Bèlgica del grup parlamentari de JxCat i podrien resoldre's algunes de les incògnites, i Rovira ha conclòs: "És dimarts i la setmana és molt llarga. Hi ha molts dies per fer el que fa falta per tenir un Govern efectiu".

Rovira ha rebutjat la idea d'haver de repetir eleccions per desencallar el bloqueig actual, i ha destacat que un Govern és imprescindible per tornar fer polítiques socials com la Renda Garantida de Ciutadania i els plans d'inserció laboral: "Es necessita impuls polític per dur-ho a terme".

Sense comentaris sobre Salvadó


Aquest dilluns ERC va decidir obrir expedient informatiu al seu diputat i número tres del partit, Lluís Salvadó, per la polèmica conversa telefònica filtrada en la qual afirmava que calia situar com a consellera d'Ensenyament "la que tingui les tetas més grosses".

Rovira ha refusat valorar l'assumpte, al·legant que es tracta de qüestions "internes" del partit i que, en trobar-se a la seu de CCOO de Catalunya, no era el lloc idoni per valorar l'assumpte, i ha demanat respecte per als procediments del partit que hauran de pronunciar-se sobre si es prenen o no mesurades contra Salvadó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook